VIJESTI

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog ratnih zločina na području Konjica

Saopćenje za javnost

Redakcija

28.12.2016

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jasmina Vikovića, rođenog 1971. godine u Zavidovićima, Vehdada Mrkaljevića, rođenog 1957. godine u Doboju, Izeta Kulaša, rođenog 1976. godine u Donjem Vakufu, te Mersudina Kablara, rođenog 1972. godine u Zenici.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu pripadnika i komandanata (optuženi Mrkaljević kao komandant odreda, a Kablar kao komandir voda), Diverzantsko-izviđačke brigade (DIB) Armije BiH iz Zenice, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te na području mjesta Orahovica u općini Konjic, počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti nastanjenim u mjestu Orahovica.

Navedeni se terete da su 31. avgusta i i 1. septembra 1993. godine, na temelju usmene komande optuženog Mrkaljevića, trojicu civila hrvatske nacionalnosti, starije životne dobi, prisilno odveli iz njihovih kuća te zarobili u objekat-štalu koja se nalazila u blizini kuće gdje je bila smještena komanda DIB Armije BiH.

Zarobljene civile optuženi su mučili, zlostavljali, premlaćivali na surove načine i nečovječno postupali prema njima nanoseći im teške i po život opasne povrede, te je od posljedica zlostavljanja jedan civil iste noći preminuo, a optuženi Viković, ujutro je lično, pucajući iz vatrenog oružja, ubio preostalu dvojicu civila, koji su u teškom stanju ležali na podu.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.