SPORT

Dejan Savićević: Hajrović me jedno vrijeme igrom podsjećao na mene

Predsjednik FS Crne Gore i jedan od najboljih igrača Balkana svih vremena za "Avaz"

Autor:Adis MIZDRAK

27.12.2016

Ako te zbog postignuća na nogometnom terenu Italijani nazovu „Il Genio“, onda si definitivno zaslužio to priznanje.

Fudbaler magičnih driblinga i maestralne ljevice Dejan Savićević je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća svojom igrom oduševljavao Italiju, Evropu i svijet, a prije toga i prostore bivše Jugoslavije.

Sudijska nepravda 

U dresu Crvene zvezde osvojio je tri nacionalne (1989.–1990., 1990.–1991., 1991.–1992.) i jednu titulu evropskog prvaka (1990.– 1991.), a isto to ponovio je i u Milanu, koji je tih godina bio jedan od najjačih klubova svijeta.

Dva puta je igrao na svjetskim prvenstvima - prvo u Italiji 1990. godine, kad su glavne zvijezde reprezentacije bili Safet Sušić i Dragan Stojković, a drugi put osam godina kasnije. Oprobao se i kao selektor, a posljednjih je godina s dosta uspjeha predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore.

U intervjuu za „Dnevni avaz“ 50-godišnji Crnogorac priča o vremenima kada je igrao sa Safetom Sušićem, o usponu crnogorske reprezentacije, selekciji Bosne i Hercegovine, Mehmedu Baždareviću...

Povod za naš razgovor je sve glasnija priča o pokretanju regionalne nogometne lige. Dokle se došlo s pregovorima?

- Kada novinari nemaju šta pisati, obično pokrenu priču o regionalnoj ligi. Zovu navijače, klubove, ispunjavaju svoje strane... Međutim, istina je da je bio jedan sastanak na kojem se raspravljalo o regionalnoj ligi, ali dalje od toga se nije otišlo. Makedonski fudbalski savez je preuzeo na sebe obavezu da razradi prijedloge i moduse takmičenja. To je sve što vam imam reći o toj temi. Dakle, nema ništa precizno. Iskreno, teško da će se u narednih nekoliko godina dogovoriti išta po tom pitanju. 

Crna Gora je sjajno otvorila kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Trenutno ste drugi, s realnim šansama da se plasirate na Mundijal u Rusiji. 

- Eh, da smo pobijedili u prošlom kolu Ermeniju, a vodili smo 2:0 na poluvremenu. Već sada bismo mogli biti sigurni sto posto u baraž, ovako smo i dalje u borbi za to drugo mjesto, s obzirom na to da su Poljaci vodeći i igraju sjajno. Imaju jednog Roberta Levandovskog (Lewandowski), koji igra u životnoj formi. Ostaje nam da se s realnim šansama borimo s Dancima i nadam se da ćemo uspjeti doći do baraža.

Može li BiH do baraža, s obzirom na to da su Belgijanci nedodirljivi na prvom mjestu?

- Pratim igre vaše selekcije. Dobro ste krenuli, šteta zbog primljenog gola protiv Grčke u posljednjim sekundama. Imate dosta vrhunskih igrača, prije svih mislim na Edina Džeku, Miralema Pjanića, Senada Lulića, i ako oni nastave s dobrim igrama, imate realne šanse da se plasirate na Svjetsko prvenstvo. Prošli baraž ste ispali od Republike Irske upravo zbog činjenice da vam ovi igrači nisu odigrali na svom nivou.

savicevic-2

Ostavio veliki trag u dresu Milana

Igrali ste u Seriji A, u kojoj u dresovima Juventusa i Rome briljiraju Pjanić i Džeko.

- Prema meni, Pjanić se dosta dobro uklopio u novi klub. Juventus gaji sasvim drugačiji stil igre u odnosu na Rimljane, a Pjanić je doveden da pakuje golove, izvodi slobodnjake, kreira igru i mislim da to sasvim korektno radi. Što se tiče Džeke, bilo je bitno da se prilagodi italijanskoj ligi, a za napadače je najvažnije da ga krenu golovi, a njega je itekako krenulo. Džeko može biti najbolji strijelac Serije A, zašto da ne.

Kako komentirate rad bh. selektora Mehmeda Baždarevića?

- Baš sam čitao da ga je UEFA suspendirala i kaznila sa 5.000 franaka. Čudi me da se Meša nije izliječio od tih dječijih bolesti, s obzirom na to da je zbog sličnih stvari propustio jedno veliko takmičenje kao igrač. Inače, o Meši mogu reći sve najbolje i kao selektoru i kao igraču.

Kad je Vaša karijera krenula uzlaznom putanjom, jedan igrač odlazio je sa scene. Bio je to Safet Sušić. 

- Sušić je najbolji igrač kojeg sam gledao uživo. Pravi genijalac s loptom. Pratio sam njegov rad i na selektorskoj klupi BiH. Odveo je BiH prvi put na jedno veliko takmičenje, a tamo je spletom nesretnih okolnosti zaustavljen nepravedno. Kao igrač je 1982. godine oštećen, a i kao selektor 2014. je, također, ispao zbog sudijske greške. Ko zna šta bi bilo da nije bilo tog nepostojećeg ofsajda kod Džekinog gola protiv Nigerije. Dobio je otkaz, nažalost, to je trenerski posao. Kad-tad ćeš biti bivši.

Vahin broj

Postoji i jedna pikanterija iz 1990. godine, kada ste u Italiji na dresu nosili broj 19. Je li istina da je to bilo po uzoru na Vahida Halilhodžića, koji je taj broj imao na leđima osam godina prije?

- Sviđao mi se taj broj, jer ga je Vahid nosio u Španiji. 

Vidite li u reprezentacijama iz regije nekog igrača koji igrom podsjeća na Vas?

- Svaki period ima svoje specifičnosti u nogometu. Igra se promijenila, igrači su se promijenili. Pitanje je da li bih i ja danas bio onakav kakav sam bio nekad. Prije nekoliko godina sam govorio da je to Izet Hajrović. Sviđa mi se njegov stil igre, ljevak je, eksplozivan. Međutim, Hajrović je imao peh u Turskoj, nije igrao, pratim ga, sada se vratio u Njemačku i nadam se da će ponovo biti onaj stari.

Novogodišnja želja za čitaoce „Dnevnog avaza“?

- Najprije vam svima želim zdravlje i da vaša selekcija zaigra na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji zajedno s Crnom Gorom.

Čestitke Begiću

Elvedin Begić izabran je za novog/starog predsjednika Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

- Čestitam od srca Begiću, želim mu da mu i naredne četiri godine budu uspješne kao i prethodne.

Poželio Sarajevo

Kada ćete nam doći u posjetu u Sarajevo da prošetamo Baščaršijom?

- Vrlo rado. Nažalost, imam mnogo obaveza koje me sprečavaju. Sjećam se perioda kada sam u dresu Crvene zvezde gostovao na Grbavici i Koševu. Nikada to neću zaboraviti. U Sarajevu sam se uvijek lijepo osjećao i uvijek sam se radovao dolasku u grad na Miljacki.

Volio ga Berluskoni

Kruže priče da jedino Vi niste morali kucati na vrata kancelarije bivšeg vlasnika Milana Silvija Berluskonija (Berlusconi).

- Bio sam željan igre po dolasku u Milan. Odmah nakon prve sezone, Berluskoni je rekao, a svi su čuli: „Savićević ostaje i mora igrati, ostali me ne interesiraju!“. Očito da je prepoznao moju strast za nogometom, koju Italijani, zaista, cijene.