SREDNJOBOSANSKI KANTON

Travnik: Za socijalno ugrožene bolji uvjeti za održavanje higijene

"Merhamet" počinje realizaciju projekta "Čistoća i zdravlje"

K. K.

27.12.2016

Regionalni odbor Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" Travnik u srijedu, 28. decembra, počinje s realizacijom projekta pod nazivom "Čistoća i zdravlje - Javno kupatilo". Ovaj projekt namijenjen je osobama u stanju socijalne potrebe.

Besplatne usluge

Kako je kazao Kenana Vrbanjca, direktor RO MDD „Merhamet" Travnik, riječ je o prvom ovakvom projektu na području BiH koji ima za cilj da se beskućnicima i socijalno ugroženom stanovništvu pruže što bolji uvjeti za održavanje higijene. 

- Već je prijavljeno više od 20 osoba, a u ovoj fazi obrađivat ćemo samo registrirane korisnike. Među prijavljenim osobama je šest beskućnika, a tu su i osobe koje koriste alternativni smještaj, ali nemaju uvjete za održavanje higijene - Vrbanjac.

Projekt "Čistoća i zdravlje" ponudit će besplatne usluge socijalno ugroženim građanima kao što su kupanje, pranje i sušenje garderobe, pregled ljekara, pregled stomatologa, šišanje, podjela novog rublja, savjetovanje ginekologa za žene i dnevni boravak.

Narodne kuhinje

Za implementaciju projekta osigurana je i adekvatna infrastruktura u "Merhametovoj" kući u ulici Varoš u Travniku. 

Inače, Regionalni odbor MDD ''Merhamet'' brine za rad još četiri narodne kuhinje u Travniku, Novom Travniku, Donjem Vakufu i Jajcu, u kojima se hrani 700 građana koji su u stanju socijalne potrebe.