REGION

Makedonskom "Pink Panteru" 20 godina robije

Apelacioni sud u Skoplju potvrdio prvostepenu presudu

Redakcija

27.12.2016

Nekada najtraženiji makedonski kriminalac i ubica, član kriminalne bande „Pink Panter“, Mile Hadžiski (43) iz Skoplja, kome je pravo ime Zoran Tomović, narednih 20 godina će ostati iza rešetaka.

Apelacioni sud u Skoplju potvrdio je prvostepenu presudu od 20 godina zatvora koju mu je izrekao Krivični sud zbog toga što je u junu 1993. godine „na svirep način, iz koristoljublja i s predumišljajem“ lišio života svoju tadašnju djevojku Meri Joševsku.

Nakon svađe, prvo je počeo da je davi, a potom je kristalnom pepeljarom dva puta udario po glavi. Onda joj je sa kuhinjskim nožem zadao 40 udaraca po tijelu i glavi. Joševska je umrla na licu mjesta, a ubica je nakon zločina pokupio sav zlatni nakit iz njenog stana i pobjegao.

Policija ga je ubrzo uhapsila, a sud je te 1993. godine Mileta Hadžiskog osudio na 20 godina zatvora. Do pravosnažnosti presude on je bio pušten na slobodu. Tu grešku suda on je iskoristio da zbriše, i od tada mu se gubi svaki trag.

Nakon dugogodišnjeg bjekstva i sakrivanja, on je pod imenom Zoran Tomović, zajedno sa još nekoliko kriminalaca, u februaru 2012. bio uhapšen u Bernu zbog serije pljački u Švicarskoj i drugim evropskim državama i sumnje da je bio član bande „Pink Panter“.

Ta banda je dobila ime po prvoj krađi dijamanta vrijednog pola miliona eura u Londonu, koji su sakrili u kutiju kreme za lice na kojoj se nalazila slika ovog poznatog junaka crtanog filma. Interpol pretpostavlja da grupa „Pink Panter“ broji oko 200 članova, najviše sa prostora bivše Jugoslavije, a do sada su po cijelom svijetu izvršili pljačke zlatara i juvelirnica u vrijednosti od preko 500 miliona eura.

Mile Hadžiski je u maju 2012. godine uspio da pobjegne iz zatvora u Lozani, ali ga je tri mjeseca kasnije uhapsila francuska policija u Avinjonu.