VIJESTI

Vozači oprez: Zbog poledice na putevima saobraćaj se odvija usporeno

Zadržavanje na graničnim prelazima nisu duža od pola sata

Redakcija

27.12.2016

Kiša koja ledi u dodiru sa tlom usporava odvijanje saobraćaja na putnim pravcima u centralnim dijelovima zemlje, pa se vozači pozivaju na pojačan oprez.

Izdvaja se autoput A-1 Tarčin-Zenica, magistralni putevi M-17 Sarajevo-Konjic i M-18 Sarajevo-Olovo, kao i sve puteve na području Kantona Sarajevo. Zbog magle je mjestimično smanjena vidljivost na širem području Sarajeva, Viteza, Novog Travnika, Kiseljaka, Trnova i Foče.

Moguća je poledica u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, skreće se pažnja na moguće odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno. Zadržavanja na ostalim graničnim prelazima nisu duža od 30 minuta.
 
Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije.  Izdvajamo putne pravce M-17 Žepče-Nemila, M-6 Čapljina-Studenci, M-18 Tuzla-Priboj i R-414 Turbe-Banja Luka.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.