VIJESTI

Krah spisa paradžemati: Obustavljena istraga protiv 11 selefija uhapšenih u akciji "Rez"

Prema pisanju Žurnala

Žurnal

26.12.2016

Naredba o obustavi istrage donesena je zbog nedostatka dokaza da su osumnjičeni počinili krivično djelo terorizma. Sve mjere zabrane su ukinute, a osam hapšenih selefija, koji su proveli po 30 dana u pritvoru moći će tužiti BiH za nadoknadu štete

Još jedan fijasko Tužilaštva BiH. Državni tužilac Dubravko Čampara donio je 20.  decembra ove godine Naredbu o obustavi istrage protiv jedanaest pripadnika selefijskog pokreta koji su prošle godine uhapšeni u okviru akcije „Rez“, piše „Žurnal“.

Naredba o obustavi istrage donesena je zbog nedostatka dokaza da su osumnjičeni počinili krivično djelo terorizma. Sve mjere zabrane su ukinute, a osam hapšenih selefija, koji su proveli po 30 dana u pritvoru moći će tužiti BiH za nadoknadu štete.

Procesuiranje paradžemata

Podsjećamo, po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici Federalne uprave policije, 22. decembra prošle godine proveli su na području Sarajeva akciju kodnog naziva Rez. Tada su uhapšeni Admir Ahmetović, Kemal Murić, Elvir Muratović, Adis Kešan, Edin Tabaković, Elvir Mušić, Semir Salković, Bilal Dervišević, Nermin Ćuprija, Zulfo Alajbegović i Darko Peco. Svi su bili osumnjičeni da su počinili krivično djelo terorizma, jer su, prema tadašnjim policijskim saznanjima, pripremali teroristički napad u Sarajevu tokom novogodišnjih praznika.

Tužilaštvo i policija su tada saopćili da su kod osumnjičenih pronađene zastave ISIL-a, te da su svi djelovali u okviru tzv paradžemata u sarajevskom naselju Briješće. Iako je već tada zakonski bilo sporno procesuiranje takozvanog „paradžemata“, Tužilaštvo BiH je za osmoricu uhapšenih predložilo jednomjesečni pritvor, što je Sud BiH i prihvatio. Mjesec kasnije, svi osumnjičeni su pušteni na slobodu uz mjere zabrane kretnja.

„Istraga je pri kraju, uskoro se može očekivati podizanja optužnice u ovom predmetu“, žurno je 20. januara ove godine medijima saopćio glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Jedanaest mjeseci nakon Grubešićeve žurne najave optužnice, Tužilaštvo BiH obavještava Sud BiH – istraga u predmetu „Rez“ je obustavljena.  Svi uhapšeni mogu se slobodno kretati, jer više ne postoje nikakve zakonske prepreke za to.

Hamza & Edin

Među osobama protiv kojih je obustavljena istraga je Elvir Muratović zvani Hamza koji je do sada hapšen tri puta. Prvo je uhapšen 2012 .godine zbog pisanja prijetećih poruka na portalima. Optužnica nikad nije podignuta.  Potom je 2014.godine uhapšen u okviru akcije Damask zajedno sa Bilalom Bosnićem, da bi, na kraju, bio uhapšen i u akciji Rez. Tužilaštvo BiH, međutim, nijedan proces protiv njega nije dovelo do kraja.

I Edin Tabaković često je bio meta Tužilaštva BiH. U februaru 2015. godine hapšen je zbog sumnje da je organizovao odlazak bh državljana u Siriju. Deset mjeseci kasnije uhapšen je u okviru akcije Rez. Nijedan od dva navedena procesa protiv njega nije okončan, a Tabaković se danas može slobodno kretati, kao i svi ostali koje je su uhapsili pripadnici Federalne uprave policije nalogu Tužilaštva BiH.

Piše: Avdo Avdić