REGION

Večeras zvanični rezultati izbora u Makedoniji

Državna izborna komisija Makedonije najavila

Redakcija

26.12.2016

Državna izborna komisija (DIK) Makedonije trebalo bi večeras objaviti zvanične rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, održanih 11. decembra.

Predsjednik te komisije Aleksandar Čičakovski je najavio da će u srijedu Sobranju poslati uvjerenja o poslanicima koji su izabrani, a dosadašnji predsjednik parlamenta Trajko Veljanovski će, kako prenose mediji, poštovati zakonski rok o sazivanju novog saziva Sobranja, koji ističe u subotu 31. decembra.

Datum konstitutivne sednice novog saziva Sobranja Makedonije će, kako navode iz Kabineta Veljanovskog, biti poznat kada dobiju potvrde o poslaničkim mandatima na osnovu glasova na izborima.

Po formiranju, Sobranje ima rok do 20. januara da izabere novu vladu Makedonije.

Prema nezvaničnim informacijama koje prenose makedonski mediji, sjednica novog saziva Sobranja će najvjerovatnije biti u petak, ali će tada biti samo verifikovani mandati, a neće biti izabran predsjednik parlamenta.

Da bi neko bio izabran za predsjednika Sobranja, mora da dobije bar 61 glas od 120 poslanika što bi, kako navode mediji, ako se desi značilo da su se partije dogovorile i o formiranju koalicione vlade.