NOGOMET

Prvi put u historiji Zmajeve će voditi stranac: Stephane Gilli šef protiv Gibraltara

NSBiH se neće žaliti na kaznu selektoru Mehmedu Baždareviću, potvrđeno za Avaz.ba

A. SOKOLOVIĆ

26.12.2016

U Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine sasvim mirno su dočekali odluku Međunarodne nogometne federacije (FIFA) u kojoj se navodi da selektor naše nogometne reprezentacije Mehmed Baždarević neće moći voditi Zmajeve u meču protiv Gibraltara u Zenici 25. marta, u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Naš selektor je kažnjen s jednom utakmicom suspenzije i jednom utakmicom uvjetne suspenzije.

- Kazna FIFA-e je konačna i na nju se ne možemo žaliti. Odluka o kazni Baždarevića donesena je na osnovu izvještaja službenog lica na utakmici između Grčke i BiH, koja je igrana 13. novembra, tako da je ona konačna i na nju nemamo pravo žalbe – kazali su za Avaz.ba u Nogometnom savezu BiH.

Odsustvom Baždarevića, šansu da po prvi put u historiji našeg nogometa, reprezentaciju s klupe vodi jedan stranac dobit će Mešin pomoćnik, Stephane Gilli.

Gilli je i do sada bio Baždarevićeva desna ruka. Tokom protekle dvije godine, otkako je u našem timu, ovaj sjajni Francuz, osim što je analizirao sve Zmajeve, imao je priliku i pratiti nastupe naših protivnika u kvalifikacijama, tako da ne sumnjamo da će Gilli adekvatno odgovoriti na izazov koji ga čeka na Bilinom polju krajem marta naredne godine.

U ranijim mečevima Zmajeva, imali smo smo priliku da se bezbroj puta uvjerimo u Gillijevu stručnost i sjajno poznavanje nogometrne igre, tako da očekujemo da će Stephane 25. marta imati rutinski posao protiv Gibraltara, a vjerujemo i podršku svim navijača koji dođu u Zenicu podržati kapitena Edina Džeku i ostale Zmajeve.

Naravno, treba naglasiti i da je upravo Baždarević angažirao Gillija u reprezentaciju BiH, jer je to bio jedan od njegovih uvjeta prilikom potpisivanja ugovora.

Podsjetimo, Baždarevcić se na klupu vraća 9. juna protiv Grčke, a selektor BiH će morati platiti i novčanu kaznu od 5.000 švicarskih franaka.

Ukoliko ne želi ponovno biti kažnjen, ne smije napraviti incident u sljedećih 12 mjeseci.