BIH

Radikali od imama IZBiH napravili mete!

Ko se krije iza izvjesnog dr. Zijada Ljakića

F. VELE

26.12.2016

Djelovanje ideologa radikalnih grupa u BiH, sudeći prema sadržaju najnovije "fetve"  izvjesnog dr. Zijada Ljakića, rodom iz Zavidovića, koji se školovao i živio u Saudjskoj Arabiji, gdje je i doktorirao prošle godine, poprima sve ozbiljnije obrise.

Ove hodže

Naime, nakon što je u novembru prošle godine ocijenio da je upustvo reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića da se u svim bh. džamijama ezan za podne-namaz uči u 12.05 sati, umjesto u 12, a u znak odavanja počasti Francuskoj poslije terorističkih napada u Parizu, "djelo nevjerstva i čista novotarija", dr. Ljakić je otišao i korak dalje. Tako je  prvog imama Gazi Husrev-begove džamije u direktora Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, uglednog hafiza Mensur ef. Malkić, bivšeg zamjenika resiu-l-uleme, hafiza Ismeta ef. Spahića, kao i ostale imame Islamske zajednice u BiH koji uče mevlude proglasio otpadnicima od vjere (ar. murted).

Ljakić je za to iskoristio pitanje svog izvjesnog sljedbenika da li je dozvoljeno klanjati za "ovim hodžama", pa i onima koji predvode namaze u Begovoj džamiji, jer traže šefa'at (ar. zauzimanje, zagovaranje, posrednovanje) poslanika Muhameda a. s. za vjernike muslimane. To je, simbolično, popraćeno snimkom učenja kod mezara najvećeg bosanskog vakufa Gazi Husrev-bega, u njegovom turbetu, gdje se pored ef. Malkića mogu vidjeti i zanatlija Nasir Jabučar i drugi poznati u vjerskim krugovima. Srce bošnjačke duhovnosti je na udaru radikalnih grupa.

dr-zijad-ljakic1

Dr. Zijad Ljakić: Čovjek opasnih namjera

Izgovaranje "šefa'at, ja Rasulellah"’ za Ljakića i njegove sljedbenike je djelo "velikog širka" (tj. idolopoklonstva ili politeizma, što je po islamu najveći grijeh).

Sve ovo bi nekome moglo izgledati kao obična rasprava unutar vjerskih krugova, da vjerska pitanja nisu u suštini samo povod. Prema onima koji dobro poznaju ideologiju i način djelovanja radikala, ovakve poruke su krajnje opasne.

Štaviše, one se dotiču i sigurnosnog pitanja jer imame IZBiH stavljaju u poziciju meta. Po toj iskrivljenoj ideologiji, tzv. tekfiru, otpadnike od vjere dozvoljeno i ubijati! Uostalom upravo je ideologija tekfira centar ideološkog djelovanja Islamske države i radikalnih grupa poput Al-Kaide. Ona je u novije vrijeme popločavala put ka ratištima u Siriji i Iraku.

- Dakle, je li preče ne klanjati za njima (imamima IZBiH, op.a.), kakav je propis za ove ljude i za hodže koje ovo posmatraju s obzirom da se radi o djelu velikog širka... -  pita izvjesni poštovalac Ljakića, a ovaj spremno odgovara:

- Nije dozvoljeno klanjati za takvim imamima jer je traženje šefa'ata od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, djelo velikog širka koje izvodi iz vjere. A namaz koji se klanja za njima nakon saznanja ovog propisa je batil i obaveza ga je obnoviti - navodi se, uz ostalo, u opširnom Ljakićevom pokušaju delegitimizacije imama IZBiH, pri čemu se poziva na šejove iz Saudijske Arabije. 

Samozvani autoriteti

Dekan Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu prof. dr. Zuhdija Hasanović kaže za "Avaz" da samozvani autoriteti tumače vjeru na svoj način i pri tome ne biraju sredstva i posljedice onog što rade, a iza svega stoji želja za samopromocijom.

- To sve treba da nas brine jer se radi o imamima koji nose vjerski život na ovim prostorima. To je nešto što je krajnje ozbiljno i tako to treba razumijevati. Uvijek ostaje poruka da svaki musliman i razumna osoba treba da obraćaj pažnju što radi i izza IZBiH i  čega stoji odgojno-obrazovne ustanove koje su ovje prisutne stoljećima. Svako razunman će obratiti pažnju na to i takvo razumijevanje islama a ne proizvodlje kvalifikacije pojedinaca - kazao je Hasanović.

Osporavanje autoriteta IZBIH

- O šefa'atu kao pravu Božijeg Poslanika Muhameda a.s. da zauzima za vjernike na Sudnjem danu. O tome govori i Kur'an i vjerodostojni hadisi poslanika. To nijedan alim ehi-suneta ve-džemata. Uvijek je bilo grupacija i pojedinaca koji su sve problematizirali i to. Ali to se bošnjačkoj ulemi ne može osporavati. Takvi ljudi koriste različte izgovore, razloge da osporavaju autoritet IZBiH i imama - kaže Hasanović.

Treba ubijati zarobljenike

Kakve stavove Ljakić iznosi u svojim "predavanjima" dovoljno je pogledati njegova izlaganja na temu džihada gdje na jedno pitanje eksplicitno kaže da je "dozvoljeno ubijanje zarobljenika"!?

Šta je tekfir ideologija?

Pokret "Džem'atu el-muslimin" (Grupa muslimana) drugi su nazivali "Džem'at et-tekfir ve-l-hidžra" (anatema i iseljenje) zbog njihovog insistiranja na učenju o tome kako su muslimansska društva današnjice ustvari nevjernička. Prema tom učenju istinski vjernici se moraju iseliti te formirati zajednice koje su uređene "prema volji Božijoj" po uzoru na iseljenje Božijeg poslanika iz Mekke u Medinu (ar. hidžra). Ovo je jedan od najradikalnijih i najmilitantnijih pokreta koji se pojavio u arapskim zemljama u proteklom stoljeću.