BIH

Pojačan promet vozila na ulazu u BiH, posebno na graničnim prijelazima na sjeveru

Servisne informacije

(Fena)

25.12.2016

Pojačan je promet vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu, posebno na graničnim prijelazima na sjeveru zemlje. Zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta.

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajaju se putni pravci M-17 Žepče-Nemila, M-6 Čapljina-Studenci, M-18 Tuzla-Priboj i R-414 Turbe-Banja Luka.

Zbog niskih temperatura upozorava se na moguću poledicu, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, pa se vozači pozivaju na pojačan oprez. Apeluje se na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Zbog praznika katoličkog Božića, večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA

AUTOPUT
E-661 Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izgradnje vijadukta Mahovljani, za saobraćaj je zatvorena petlja Mahovljani. Vozačima se preporučuje korištenje petlje Aleksandrovac ili magistralnog puta M-16 u ovisnosti od pravca kretanja.

KANTON SARAJEVO:
Zbog zagađenosti zraka na području Kantona Sarajevo, na snazi je privremeno ograničenje upotrebe motornih vozila (sistem vožnje “par”-”nepar” tablica). Zabrana je na snazi danas za vozila sa zadnjim parnim brojem, a promjena zabrane za vozila sa zadnjim neparnim brojem je u 00 sati na prelasku iz dana u dan i tako svaki naredni dan. Zabrana se ne odnosi na vozila policije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, komunalnih preduzeća, vozila inspekcijskih organa, vozila sa diplomatskim tablicama i vozilima hitnih intervencija.
Na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu od Baščaršije do Nedžarića s preusmjerenjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja. Na dionici Baščaršija-Ilidža (u oba smijera) zabranjeno je kretanje automobila čiji benzinski motori imaju normu manju od EURO1 ili dizel motori normu manju od EURO3, uz pojačanu kontrolu pripadnika MUP-a.
Zbog izvođenja sanacionih radova, usporeno se saobraća u ulicama Stolačka, Sedrenik kod br.42, Sagrdžije i Zvornička.

BIHAĆ
Zbog radova na izgradnji kanalizacijskih kolektora u ulici Sulejmana Veličanstvenog, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, saopćeno je iz BIHAMK-a.