VIJESTI

"Avaz" saznaje: Razbijen skupocjeni Talgo voz!

Kamenovani vagoni u Doboju, policija sve istražuje

M. AŠČIĆ

25.12.2016

Skupocjeni voz Talgo koji saobraća na liniji Sarajevo - Doboj kamenovan je prije nekoliko dana u Doboju, čime je na vagonima nastala velika materijalna šteta, saznaje "Avaz". Radi se o vozovima koji su plaćeni 132 miliona KM, a koji saobraćaju na lokalnim dionicama, umjesto na međunarodnim linijama i evropskim metropolama, zbog čega su i nabavljeni.

talgo-4

Uklonjen s pruge

Na vozu su razbijena stakla, a oštećen je i limeni dio vagona od siline udaraca kamenja. Da stvar bude gora, kako naš list saznaje, voz Talgo na ovoj dionici u posljednjih deset dana kamenovan je čak dva puta, i to u dvije odvojene sačekuše, što istražuje i policija.

talgo-1

Uprava "Željeznica FBiH", s Enisom Džafićem na čelu, iz samo njemu razumljivih razloga, krila je danima ovu informaciju, čak i od radnika. Ipak, slike koje su u posjedu "Avaza", a koje je napravio naš fotoreporter, govore sasvim dovoljno.

talgo-3

Uprava firme, koja je, istina, nakon incidenta obavijestila policiju o nemilom događaju, voz je uklonila s pruge, a dovela zamjenski. No, samo nekoliko dana kasnije i zamjenski je kamenovan. Nezvanično saznajemo da samo jedno staklo na vagonu Talgo košta i do 3.000 maraka. Rifat Čabrić, izvršni direktor za poslove željezničkog operatora ŽFBiH, potvrdio je da je voz kamenovan i da je cijeli slučaj prijavljen policiji.

talgo-2

Rezervni dijelovi

- Razbijena su stakla na vozu. Policija sada sve to ispituje. Ne znamo kolika je šteta, ali imamo rezervne dijelove - kaže Čabrić.