GLOBUS

Konačni pad Boko Harama? Nigerijska vojska zauzela posljednju enklavu!

Slom terorista

Redakcija

24.12.2016

Nigerijska vojska zauzela je ključni logor Boko Harama, posljednju enklavu terorističke grupe u sjeveroistočnoj šumi Sambisi koje je bilo njihovo uporište, rekao je u subotu predsjednik Muhammadu Buhari.

Boko Haram pobio je 15.000 ljudi i iz domova istjerao više od dva miliona za vrijeme sedmogodišnje pobune u kojoj je pokušao stvoriti državu u kojoj bi se provodila stroga verzija šerijatskog zakona na sjeveroistoku afričke najmnogoljudnije zemlje.

Džihadistička grupa je početkom 2015. kontrolirala područje na sjeveroistoku veličine Belgije no tijekom prošle godine nigerijska vojska i snage iz susjednih zemalja potisnule su ih s većine tog teritorija do baze u šumi Sambisa.
Nemaju se gdje sakriti

- Vojni zapovjednik rekao mi je da je logor pao u petak, te da su teroristi u bijegu i da više nema mjesta gdje bi se mogli sakriti - rekao je Buhari u izjavi putem elektoničke pošte.

Buhari je rekao da je zauzimanje logora Zero “konačni slom terorista Boko Harama u njihovoj posljednjoj enklavi u šumi Sambisa”, koja se nalazi na sjeveroistoku nigerijske savezne države Borno.