LIFESTYLE

Smrt koja je disala Titu za vratom: Hitler poslao zloglasnog komandosa sa ožiljkom na licu

Nacistički vođa poslao ubice na partizanskog vođu

(Al. Ti.)

24.12.2016

Komunistički partizanski pokret pod vodstvom Josipa Broza Tita predstavljao veliki problem za njemačku vojsku u Jugoslaviji u toku 1944. godine, jer je pokret bio poprilično omasovljen, a nakon kapitulacije Italije područja pod nekadašnjom italijanskom kontrolom su jednostavno prepuštena Titovim partizanima.

Zato je organizovana operacija konjićev skok, padobranski desant na Drvar u cilju zarobljavanja ili likvidacije Tita. Iako su partizani pretrpjeli teške gubitke, isto se dogodilo i sa njemačkim bataljonom, dok je Tito na vrijeme pobjegao iz Drvara.

otto-1

Za vođu ove operacije Adolf Hitler je izabrao SS pukovnika Otta Skorzeny, zloglasnog oficira prepoznatljivog po ožiljku na svom licu. Cilj operacije bio je da se uništenjem središnjih štabova i ustanova nanese težak udarac NOVJ, što bi oslobodilo krupne njemačke snage sa Balkana za manevarsku upotrebu. Sam vazdušni desant je obavljen 25. maja 1944. godine.

Cilj operacije bio je da se uništenjem središnjih štabova i ustanova nanese težak udarac NOVJ, što bi oslobodilo krupne njemačke snage sa Balkana za manevarsku upotrebu. Sam vazdušni desant je obavljen 25. maja 1944. godine.

Napad na Titov štab komanda Druge oklopne armije pripremila je u strogoj tajnosti.