GLOBUS

Drastična promjena granica: Ruski stručnjaci tvrde da bi Evropa uskoro mogla izgledati ovako

Analize

Redakcija

24.12.2016

Prema prognozama ruskih stručnjaka, Evropu 2035. godine čeka drastična promjena po pitanju granica. 

Ovu analizu su uradili ruski stručnjaci, na osnovu dokumenata CIA, ruske službe GRU i ekspertskih grupa sa Zbignjevom Bžežinskim i Samjuelom Hantigtonom na čelu. 

Da bi se umirila Turska, nastaće Velika Albanija koju će činiti Albanija, Kosovo, dio oko Preševa i dio zapadne Makedonije. Mađarska bi u tom scenariju povratila dio svoje nekadašnje teritorije u Rumuniji i sjevernom Banatu. Poljska će morati da se odrekne dijela teritorija poslije novih sporazuma između Rusije i Njemačke. 

Bjelorusija će nestati i postaće dio Rusije, kao i dijelovi baltičkih država i Ukrajine. Smatra se i da Rusija neće moći da zadrži Čečeniju i Dagestan. Škotska će u ponovljenom pokušaju proglasiti nezavisnost, što će podstaći ujedinjenje Irske. Katalonci i Baski će proglasiti nezavisnost od Španije, a posljedica će biti raspad multikultularizma u Francuskoj. 

Oko Marseja će nastati islamska država, a oblast Loren sa centrom u Strazburu priključiće se Njemačkoj, dok će Korzika proglasiti nezavisnost. Raspašće se Belgija, a Flamanci će se priključiti Holandiji. Italija će se raspasti na bogati sjever i siromašni jug, a Sardinija i Sicilija će proglasiti nezavisnost. Slobodan Marković, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, svojevremeno je rekao na ovu temu da su se ruski stručnjaci ogradili da će promjene zavisiti od socijalne i političke nestabilnosti, piše Telegraf. 

"Ako se uporede karte Evrope 1910. i 1920. godine vide se ogromne promene jer su nestala četiri carstva. To niko nije mogao predvideti", kaže on. Marković kaže da se iza ove karte kriju politički interesi… "Njemačka i Rusija dobijaju teritorije, ali Rusija i gubi teritoriju. Promjene u 20. vijeku događale su se posle Prvog i Drugog svjetskog rata i posle hladnog rata. Kod nas su se promjene dogodile posle hladnog rata. Postoji mogućnost i da se sada stvore nove države. Na primer, ustavom Velike Britanije to je dozvoljeno. U Belgiji se razgovara po klubovima o promjenama granica te zemlje. U nekim zemljama i neće doći do velikih promjena. Ako se Škotska otcjepi ona će ipak ostati u nekoj vezi sa Velikom Britanijom", rekao je Marković za “Politiku”. 

Međutim, Marković kaže da ako se u zapadnoj Evropi dogodi promjena granica na osnovu dogovora, to će da postane model i misli da je nemoguće da u okolini Marseja nastane islamska država i da se oblast Loren u Francuskoj priključi Njemačkoj.