GLOBUS

Okončana drama na Malti: Otmičari se predali policiji (VIDEO)

Otmičari htjeli osnovati stranku u Evropi

(M. M.)

23.12.2016

Drama na Malti je završena, a otmičari su se predali policiji. Ipak, postavlja se pitanje šta su uopšte otmičari htjeli postići ovim činom.

Ali Milad, pilot otetog aviona, je izjavio kako su otmičari prvo zahtijevali da ih se odvede u Rim. Identifikovao je otmičare kao Moussa Shahu i Ahmeda Alija, Libijce u dvadesetim godinama, prenosi National Post.

Pilot je rekao kako su muškarci tražili politički azil u Evropi kako bi osnovali političku stranku koju bi nazvali Novi Fateh. Fateh je inače asocijacija na bivšeg libijskog diktatora Moamera Gaddafija, koji je vodio Fateh revoluciju nakon svog puča 1969. godine. 

Nakon što je većina taoca napustila avion, neko, vrlo vjerovatno jedan od otmičara, je viđen kako, kroz prolaz od avionskih vrata, maše starom, zelenom libijskom zastavom.

Libija, inače naftom bogata sjeverno-afrička zemlja, je rastrgana između suprotstavljenih parlamenata i vlada, koju su preplavile paravojske i neprijateljska plemena. U tako napetoj situaciji je svrgnut i ubijen Gaddafi 2011. 

Zapad smatra ovaj novi sistem, koji funkcionira posredstvom U.N.-a, kao najbolju nadu za ujedinjenjem države. Međutim, libijski parlament, koji se sastaje na krajnjem istoku zemlje, odbija prihvatiti ovakav dogovor. Usred cijelog tog haosa, ISIL i Al-Qaida su prikupili veliki  broj sljedbenika posljednjih godina. 

Ranije ovog mjeseca, vojske pod novom U.N. uređenom vladom, su zauzele posljednje uporište ISIL-a u libijskom gradu Sirte. 

Posljednji put se otmica aviona na Malti dogodila 1985. godine. Tada su Palestinci oteli avion kompanije Egyptair. Egipatski komandosi su tada upali u letjelicu, a završilo je s desecima mrtvih.