BIH

Wicker: Kongres će naporno raditi da Trump ne ignorira BiH

Američki senator za "Dnevni avaz"

Amil DUČIĆ

23.12.2016

Američki senator Rodžer Viker (Roger Wicker), koji je i kopredsjedavajući utjecajne američke Helsinške komisije, dao je za "Avaz" ekskluzivni intervju u kojem je izrazio uvjerenost da će mnogi članovi Kongresa SAD, nakon što Donald Tramp (Trump) u januaru zvanično preuzme dužnost predsjednika, raditi na tome da Stejt department i Bijela kuća ne ignoriraju Bosnu i Hercegovinu.

- Građani BiH trebaju znati da oni i dalje imaju mnogo prijatelja i simpatizera u Sjedinjenim Američkim državama - poručio je Viker za naš list.

Ostati na oprezu

Ovaj ugledni i veoma utjecajni američki senator za "Avaz" je ukazao i na rastući problem korupcije u BiH, zbog čega je u prvom tromjesečju ove godine imao prepisku čak i s državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem (John Kerry).

- Građani Bosne i Hercegovine trebaju tražiti više odgovornosti od bh. vlasti, u najboljoj su poziciji da to sada čine - poručio je Viker za "Avaz"

U februaru ste u pismu američkom državnom sekretaru ukazali na visok stepen korupcije među najviše rangiranim političarima u BiH. Kako sada stvari stoje, isto pismo mogli biste mu poslati ponovo, čak koristeći iste epitete, jer se situacija nije promijenila. Kako ovo komentirate?

- Žalosno je da je korupcija i dalje rasprostranjena u BiH, ali to ne čudi. Sistemsku korupciju samu po sebi teško je savladati. Vodio sam u tom pogledu u maju kongresno saslušanje te sam nastavio ohrabrivati vladu Sjedinjenih Američkih Država i OSCE da ostanu na oprezu u vezi s ovim. Nadam se da će EU i njene članice učiniti isto.

Dakle, imamo američki zahtjev Evropskoj uniji da bude na oprezu s korupcijom u BiH?

- Svijet treba imati opći interes da Bosna i Hercegovina krene naprijed. Ali, to ne mogu biti samo međunarodni napori. Na kraju krajeva, narod BiH to mora zahtijevati. Treba podržati civilni sektor u nastojanju da se razotkrije korupcija, a to može biti važan katalizator za promjenu.

Fond za BiH

Šta možete reći o sudbini posebnog zakona koji ste prošle godine u američkom Kongresu predložili zajedno sa senatoricom Džin Šahin (Jeanne Shaheen), a koji podrazumijeva formiranje fonda od 50 miliona američkih dolara za mala i srednja preduzeća u BiH? Kakav rezultat očekujete?

- Senatorica Šahin i ja zaista ćemo sagledati sve mogućnosti da ga predstavimo novom sastavu Kongresa. Naravno, treba još da se vidi hoće li ovaj naš fond za BiH imati podršku administracije novog američkog predsjednika Donalda Trampa.

Pravosudni sistem trebao bi biti dio rješenja, a ne dio problema

BiH ima problem i s korupcijom u pravosuđu. O tome su govorili i drugi međunarodni zvaničnici. Je li ovo rak-rana našeg društva, kako se može čuti u posljednje vrijeme?

- Pravosudni sistem zaista bi trebao biti dio rješenja, a ne dio problema. Osnaživanje tužilaca i osiguranje nezavisnosti sudova od suštinske je važnosti i treba biti jedan od prioriteta u BiH.

Rusija ne može zaustaviti put BiH ka NATO-u

Može li Rusija zaustaviti integraciju BiH u NATO?

- Budućnost BiH leži u rukama njenih građana. Tako da je, u tom smislu, moj odgovor - ne! Vjerujem da NATO za BiH svoja vrata treba držati otvorena kako bi se pridružila Alijansi. Svakako, nakon što budu ispunjeni određeni uvjeti koji su potrebni za članstvo.