GLOBUS

Uhapšeni na Malti: Ovo je jedan od otmičara aviona (FOTO)

Završena drama s otetim avionom

Redakcija

23.12.2016

Kamere su snimile jednog od dvojice otmičara libijskog aviona koji je prinudno morao da sletjeti na Maltu zajedno sa 111 putnika i sedam članova posade.

Mediji su javili da su otmičari tražili da se iz zatvora pusti sin Moammera Gadafija, i da su opasani bombama.

Jedan od muškaraca koji je oteo avion je za libijsku televizijsku stanicu kazao da je on čelnik stranke koja podržava ubijenog bivšeg libijskog lidera Muammara Gadafija.

Muškarac koji je kazao da se zove Moussa Shaha je rekao u telefonskom razgovoru za libijski Channel TV da je on čelnik Al-Fateh Al-Jadeeda, odnosno Novog Al-Fateha.

Al-Fateh je ime kojim je Gaddafi nazvao septembar, mjesec u kojem je izveo puč 1969. godine, a ta riječ je predstavljala njegov dolazak na vlast.

Libijski parlamentarac koji je razgovarao sa jednim od putnika je rekao da su dvojica otmičara zahtijevali stvaranje stranke koja podržava Gaddafija.

otmicar

Na internetu su objavljene fotografije na kojim se vidi kako jedan od otmičara izlazi iz aviona sa zelenom zastavom sličnoj onoj koju koriste Gaddafijeve pristalice. 

Pilot aviona Afriqiyah Airwaysa, koji je trebao sletjeti na aerodrom Mitiga, rekao je kontroli leta da je letjelica oteta, izjavio je viši zvaničnik zadužen za sigurnost aerodroma.

- Pilot je izvijestio kontrolu leta u Tripoliju da je otet, nakon čega su izgubili kontakt s njim - rekao je zvaničnik za Reuters uz uvjet anonimnosti.

- Pilot ih je pokušavao nagovoriti da slete na pravu destinaciju, ali je ta molba odbijena.

Nakon što su svi putnici, zajedno sa članovima posade, napustili avion, ubrzo su završeni i pregovori s dvojicom otmičara, koji su desetak su se desetak minuta kasnije predali, nakon čega su uhapšeni.

Otmičari aviona otetog u Libiji su se predali, nakon čega su pretreseni i odvedeni u pritvor, objavio je na Twitteru premijer Malte Joseph Muscat.

tweet-muscat