GLOBUS

Katastrofa u najavi: Naučnici prestravljeni onim što se dešava u Italiji, ovo bi moglo ubiti milione ljudi

Budi li se vulkan?

Redakcija

23.12.2016

Vulkan Campi Flegrei pokazuje znakove buđenja, a njegova bi erupcija mogla izazvati katastrofu, rekli su stručnjaci za Corriere della Sera.

Campi Flegrei nalazi se nedaleko od Vezuva u Napuljskom zalivu. Nedavno istraživanje koje su napravili italijanski i francuski stručnjaci s instituta za geofiziku i vulkanologiju u Bologni, pokazuje kako se nešto događa s vulkanom.

Utvrdili su da se ispod Campi Flegreija nalazi određeni "prag" koji kada ga prijeđe magma, može dovesti do puštanja ogromne količine lave i vrelog plina koji će zagrijati stijene. Stijene kada se zagriju, gube svoju mehaničku otpornost što može izazvati katastrofu. Stručnjaci kažu kako je potrebno provesti dodatna ispitivanja kako bi se vidjelo da li će doći do erupcije.

No upozoravaju da su pronađene deformacije zemljišta što može biti upozorenje da bi vulkan mogao eruptirati. Veliki problem predstavlja činjenica da su Napulj i okolica vrlo gusto naseljeni i oni bi bili prvi na udaru vulkana. No erupcija ovog vulkana mogla bi ubiti milion ljudi, a pepeo koji bi došao u atmosferu mogao bi izmijeniti klimu na zemlji.

Campi Flegrei imaju nekoliko manjih kratera i njegov najveći dio nalazi se pod vodom. Zadnja erupcija ovog vulkana je bila prije 40.000 godina. 

Za jedan od njegovih kratera se govorilo da predstavlja ulazak u pakao.