GLOBUS

Libijski avion otet sa 118 putnika i preusmjeren na Maltu (VIDEO)

Prema informaciji lista TimesOfMalta

Redakcija

23.12.2016

Avion libijske kompanije Afriqiyah Airwaysa Airbus A320 sa 118 putnika upravo je sletio u Maltu nakon navodne otmice, javlja TimesOfMalta.

Premijer Malte Joseph Muscat je preko Twitter profila objavio da je u toku potencijalna otmica aviona koji je preusmjeren prema Malti, a na aerodromu su poslane sigurnosne i hitne službe.

muscat-tweet

Tweet koji je poslao premijer Malte 

Dvije osobe prijete da će raznijeti Airbus A320 u kojem se nalazi 118 osoba. Avion kompanije Afriqiyah Airway je letio iz libijskog grada Sebha u Tripoli, ali je završio na 500 kilometara udaljenoj Malti.

Kako piše The Independent, otmičar tvrdi da je pristalica Muammera Gaddafija te da će pustiti putnike ako se ispune njegovi zahtjevi. 

Prema prvim izvještajima, otmičar prijeti da će aktivirati bombu.

Međunarodni aerodrom Malte je objavio kako nemaju informacija šta se trenutno dešava u avionu te da su policijske snage pokrenule akciju.

Kako javlja Times of Malta, piloti još nisu isključili motore. Svi letovi su trenutno otkazani na ovom aerodromu.

avion-tweet-2

Avion je poletio iz Sebhe u 10:10 i trebao je stići u Tripoli u 11:20, ali to se nije dogodilo. 

Posljednja velika otmica na Malti dogodila se 23. novembra 1985. godine kada je avion EgyptAira otet i prizemljen na Malti. Noćna mora je trajala 24 sata i okončana je krvavim masakrom u kojem su ubijene 62 osobe. Samo su trojica otmičara preživjela i osuđena.