LIFESTYLE

Konačno riješena misterija! Da li na ovoj planeti žive vanzemaljci? (VIDEO)

Zvijezda KIC 8462852, poznatija po nazivu Tabby

Redakcija

23.12.2016

Američki astrofizičari objavili su da su konačno pronašli model koji može vrlo dobro objasniti šta se dešava sa zvijezdom koja je u posljednjih godinu dana postala poznata kao lokalitet na kojem bi možda mogli živjeti tehnološki napredni vanzemaljci.

Zvijezda KIC 8462852, poznatija po nazivu Tabby koji je dobila po svojoj pronalazačici Tabethi Boyajian sa Sveučilišta Yale, privukla je krajem 2015. ogromnu pažnju naučne zajednice i medija jer niko nije mogao objasniti zašto se intenzitet njenog sjaja toliko snažno i tako neujednačeno mijenja. Neki su zbog toga zaključili kako ne treba isključiti mogućnost da su promjene sjaja misteriozne zvijezde djelo neke razvijene vanzemaljske civilizacije.

Tabby je također neobična po tome što su njezine promjene u sjaju vrlo nepravilne.

Značajniji padovi sjaja u trajanju zabilježenom kod Tabby nisu sasvim neuobičajeni u astronomiji, aliu očekuju se samo kod vrlo mladih, vrlo aktivnih zvijezda, a Tabby pripada razredu poznatom kao F3 glavnog niza. Takve su zvijezde uglavnom nešto malo masivnije i sjajnije od Sunca, a kod njih linije vodika i helija počinju slabiti što je znak da nisu na početku životnog vijeka.

Brojni naučnici širom svijeta stoga su se požurili prihvatiti posla kako bi razradili modele koji bi mogli objasniti ono što se na prvi pogled činilo neobjašnjivim.

Neki su kao rješenje predložili velike grupe kometa, drugi grupne tranzite više planeta odjednom, treći masivne izbačaje tvari aktivne zvijezde, četvrti sudar planeta u kojem je stvoren oblak materijala koji zaklanja svjetlost i sl. No podrobnije analize pokazale su da u svakom od predloženih rješenja postoje određeni problemi.

Astronom Jason Wright s Penn State Universityja zaključio je da ne bi trebalo isključiti mogućnost da u sistemu Tabby žive vanzemaljci koji su dovoljno napredni da su mogli konstruirati tzv. Dysonovu sferu, ogromnu konstrukciju kojom bi se mogle eksploatirati velike količine sjaja zvijezde (naslovna slika).

Fizičari s Department of Astronomy na Pennsylvania State University, konačno su prije par dana objavili jedan rad u časopisu Physical Review Letters u kojem su padove sjaja Tabby pokušali analizirati kao logične signale neovisno o njihovoj astrofizičkoj prirodi. Drugim riječima oni su pokušali otkriti ima li u promjenama sjaja nekih poznatih zakonitosti bez ulaženja u samu prirodu procesa koji bi ih mogli uzrokovati, javlja Index. 

Njihova analiza pokazala je da promjene odgovaraju matematičkim modelima kojima se statistički opisuju dešavanja slična lavinama. Takve promjene uobičajene su u neuravnoteženim sistemima koji prolaze kroz određenu unutrašnju dinamiku blizu kritične tačke prelaska jedne faze u drugu. 

Autori zaključuju da njihovi rezultati pokazuju da bi promjene sjaja KIC 8462852 mogle ukazivati na unutrašnje procese u zvijezdi te da bi njeno ponašanje moglo biti rezultat činjenice da se zvijezda približava tački magnetske tranzicije.

Ipak priznaju da se njihovim modelom ne može objasniti pad sjaja zvijezde zabilježen u dužem razdoblju od više desetljeća, ali ističu da on nije sa sigurnošću potvrđen.
 
Naime, neobični podaci sa zvijezde Tabby postali su još neobičniji u januaru 2016. kada je astronom Bradley Schaefer s Louisiana State University objavio da je njen sjaj od 1890. do 1989. pao za nevjerojatnih 14 posto. Podaci su zasnovani na starim fotografskim pločama noćnog neba, tako da su neki naučnici posumnjali da bi se pad mogao pripisati korištenju različitih uređaja za snimanje, a ne stvarnom fenomenu.