KOŠARKA

BiH - Španija 65-77: Zmajevi ostali bez Mundobasketa (VIDEO UŽIVO)

Borba za Svjetsko prvenstvo

N. K. - A. S.

22.12.2016

Juniorska košarkaška reprezentacija BiH danas će protiv selekcije Španije igrati meč za konačno peto mjesto na Evropskom prvenstvu u turskom Samsunu.

Nakon što su jučer u razigravanju savladali Finsku sa 95:72, izabranici selektora Josipa Pandže završavaju nastup na EP-u mečom s vršnjacima Španije, koji su u razigravanju bili bolji od Rusije sa 70:55. 

Meč je od velike važnosti za obje ekipe jer će pobjednik naredne godine izboriti plasman na Svjetskom prvenstvu U-19, koje se početkom jula održava u Kairu.

Tok utakmice:

1/4: Bosna i Hercegovina - Španija 16:21 

Poluvrijeme: Bosna i Hercegovina - Španija 34:38 

Kod naših najefikasniji su Džanan Musa i Darko Talić sa po devet poena. Prati ih Emir Čerkezović sa šest. 

Kraj 3/4: Bosna i Hercegovina - Španija 49:53 

Darko Talić nas svojim koševima drži u igri za plasman na Mundobasket. Ubacio je 14 poena. Musa ima 11 poena i osam skokova. 

Kraj: Bosna i Hercegovina - Španija 65:77 

Zmajevi nisu uspjeli pobijediti Španiju u borbi za peto mjesto i direktan plasman na Mundibasket U-19, koje se igra naredne godine u Kairu. Naši juniori su poraženi od Španije 65:77, Darko Talić je postigao 14 poena, Džanan Musa 13, malo da bismo završili na petzom mjestu. 

No, i ovako treba našim momcima čestitati, jer je prije polaska u Tursku cilj bio samo drugi krug. Momci Josipa Pandže su otišli korak dalje i stigli do šeste pozicije.

Finale je večeras u 18.45 sati u kojem se sastaju Litvanija i Francuska. Francuzi su nas izbacili uz utrke za polufinale, a u grupnoj fazi Musa i društvo su nadigrali upravo Litvance.