VIJESTI

Banja Luka: Nezadovoljni građani pred parlamentom

Protesti predstavnika granskih sindikata

G. DAKIĆ

22.12.2016

Protesti predstavnika granskih sindikata počeli su jutros u Banjoj Luci, a nezadovoljni radnici stigli su i ispred zgrade Narodne skupštine RS.

Razlog za protestno okupljanje je prijedlog Vlade RS da se minuli rad ubuduće obračunava po koeficijentu 0,3 do 25 godina radnog staža, dok bi se preko tog broja obračunavao kao i do sada po koeficijentu 0,5.

dsc05079

(Foto: G. Dakić)

U Banju Luku su jutros stigli autobusi iz Gradiške, Prijedora, Teslića i očekuju se nezadovoljni radnici iz svih gradova RS.

Iako su predstavnici sindikata najavili da će se ispred parlamenta naći 700-800 radnika za sada ih ima samo 300. Demonstranti su kazali da će biti mirni protesti, bez transparenata i zviždaljki.

Predsjednica sindikata zaposlenih u MUP RS Anice Jondić kaže da nema potrebe za masovnim protestima, jer je dovoljno da "nekoliko sindikalnih predstavnika od Doboja do Trebinja" pošalje poruku vlasti.

dsc05075

(Foto: G. Dakić)

- Ta poruka mora biti poslana u ime svih radnih kolega. Poruka je da se protivimo odluci Vlade RS o smanjenju minulog rada. Moj sindikat ne želi da na ulicu izvede još 2.000 policajaca koji bi obezbjeđivali sutrašnje proteste. Protest je ograničenog karaktera na 700 do 800 učesnika. Ne smatramo da nas treba biti 3.000 ili 5.000 da kažemo to što želimo - kazala je Jondićeva.