VIJESTI

Uoči sjednice NSRS-a: Radnici najavili proteste u Banjoj Luci, ne pristaju na niže plaće

Članovi gradskih sindikata izaći će na mirne proteste

Redakcija

22.12.2016

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS danas će biti razmatran budžet za 2017. godinu i set ekonomskih zakona.

Uoči zasjedanja najavljen je mirni protest članova granskih sindikata zbog smanjenja plaća prosvjeti, upravi, radnicima unutrašnjih poslova, pravosuđa i zdravstva.  

Osim o budžetu za narednu godinu, bit će razmatran i Prijedlog Programa ekonomskih reformi RS za 2017-2019, po hitnom postupku te Prijedlog zakona o bankama, izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo RS, o porezu na dobit, te prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, sve po hitnom postupku.

Na predloženom dnevnom redu je i Nacrt zakona o poreznom sistemu te odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS u narednoj godini, koje će biti veće od 600 miliona KM.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović za danas, prije početka sjednice, sazvao je sjednicu Kolegijuma, na kojoj će se naći i prijedlog Vlade za dopunu dnevnog reda posebne sjednice. 

Vlada RS-a traži da se razmatraju izmjene i dopune zakona o plaćama korisnika budžeta te Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti po hitnom postupku i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja RS-a prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po Projektu bolnica/B u RS-u .