GLOBUS

Uhapšeni zbog lažnih fotografija djece iz Alepa

Cijeli slučaj policija je otkrila slučajno

Redakcija

22.12.2016

Pet osoba iz Port Saida uhapšeno je zbog postavljanja lažnih fotografija djece iz Alepa, potvrđeno je danas iz ministarstva unutrašnjih poslova Egipta.

Uhapšeni su snimatelj i fotograf, njegov asistent i roditelji dvoje djece koja se pojavljuju na setu lažnih fotografija kojima je obmanjivana javnost.

Tim je priznao da su planirali objavu fotografija putem društvenih mreža, na kojima su prikazana ranjena dječija tijela u ruševinama Alepa.

Britanski Independent navodi da su njegovi novinari kontaktirali egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje im je potvrđeno da se radi o sirovim amaterskim fotografijama, na kojima su prikazana djeca umotana u zavoje i gaze, sa lažnom krvlju, kako drže medvjedića u ruševinama.

Cijeli slučaj otkriven je slučajno, nakon što je policijska patrola videla jedno od dvoje djece, kako leži u ruševinama dok fotograf ovekovječuje izrežirane lažne scene iz Alepa.
Kamera i šest mobitela su zapljenjeni, a fotograf  koji je mozak cijele operacije je zadržan u pritvoru, dok su pomagači pušteni uz kauciju.