GLOBUS

Porodica u panici: Nestao Pakistanac za kojeg se mislilo da je vozio smrtonosni kamion u Berlinu

Nakon puštanja iz pritvora

Redakcija

22.12.2016

Pakistanac kojeg je berlinska policija pogrešno optužila za napad na božićni sajam je nestao, a njegovi prijatelji i porodica strahuju da mu se nešto desilo.

Navid Baluh (23) uhapšen je odmah nakon masakra u Berlinu, cijeli svijet je pola dana bio u uvjerenju da je on vozio kamion smrti, ali nakon detaljnije provjere ustanovilo se da čovjek nema veze s napadom. Ubrzo je pušten, ali od tada nitko ne zna gdje je.

Strašno sam zabrinut za njega. Znate, on je u posljednje vrijeme psihički nestabilan, a zamislite kako je izgledao nakon policijske torture - rekao je njegov rođak Waheed za Daily Mail.

- Nestao je, mobitel mu je isključen. Ne znam što trebam napraviti. On nema nikakve veze s radikalnim islamistima i teroristima. Upravo zbog njih je i pobjegao iz Pakistana...

Navidov cimer iz izbjegličkog kampa također je potvrdio da se Baluh nije vratio...

Inače, rođak Waheed je bio u društvu mladog Pakistanca kada ih je zaskočila policija.

- On je trebao rješavati nekakve stvari oko socijalne pomoći, a poslije smo otišli do parka. Sjećam se da je bilo tačno 20.24 kada smo prelazili ulicu. Ispred nas se stvorio policijski kombi, a policajci su odmah zaskočili Navida i počeli ga gurati u vozilo. Pitao sam ih zašto to rade, a oni su mi odgovorili da je prelazio ulicu na 'crveno'. Pokušavao sam im objasniti da u posljednje vrijeme ima psihičkih problema i da nije svoj, ali oni me nisu slušali.

Policajci su na licu mjesta počeli ispitivati Balucha, ali problem je što on ne zna njemački.

- Da, mogu potvrditi da su ga maltretirali - rekao je Waheed koji je na kraju još jedanput izrazio zabrinutost.

- Ponavljam, ima psihičkih problema. Nije svoj. Bojim se da nema šanse da će naći put do kampa bez pomoći...