DOM I VRT

Ovo su opasnosti koje dolaze s korištenjem antibakterijskih tekućina

Korisni savjeti

(D. K.)

21.12.2016

Antibakterijska tekućina za dezinfekciju ruku naveliko je dostupno sredstvo. Rijetko koja osoba nema uz sebe mini bočicu ovog "borca" protiv bakterija. Vjerovatno mislite kako je ovo dobro za zdravlje, a čim vidite na etiketi kako ljudima ne škodi, ali "ubija" 99,99 posto mikroba, slučaj je riješen.

U nastavku teksta donosimo vam savjete zašto biste trebali razmisliti o prestanku korištenja antibakterijskih tekućina za dezinfekciju.

Šteti koži

Proizvodi za dezinfekciju uglavnom sadrže alkohol koji je poznat po tome što ima učinak isušivanja. Budući da alkohol povećava apsorpcijsku sposobnost kože, on također hemikalijama omogućuje da učinkovitije prodru u kožu. Pojedini antibakterijski gelovi sadrže glicerin koji može biti iritantan za kožu. Osim toga, sastojci poput acetata i glikola dodatno mogu oštetiti kožu.

Otporne bakterije

Iako otpornost može zvučati zastrašujuće, to sigurno nije. Na primjer: prekomjerno korištenje antibiotika potencijalno može dovesti do razvoja bakterija koje su otporne na razne elemente. Drugim riječima, bakterije imaju sposobnost da se razviju kao i sve drugo.

Opasne hemikalije

Kao što smo već naveli, sanitarije uglavnom sadrže alkohol ili triclosan, ali postoje i druge hemikalije koje su uključene u proizvodu. Većina mirisnih antibakterijskih tekućina koristi neku vrstu konzervansa koja može produžiti rok trajanja proizvodu. Međutim, ovi konzervansi se svakim korištenjem proizvoda iznova upijaju u kožu. Mirisne antibakterijske tekućine imaju više konzervansa. A dva konzervansa - ftalati i parabeni - mogu poremetiti proizvodnju hormona.

Apsorpcija hemikalija

Već smo spomenuli da antibakterijske tekućine povećavaju apsorpciju kože. Pritom, koža postaje osjetljiva na potencijalne štetne hemikalije. Jedna od takvih hemikalija naziva se bisfenol A, a ona može uzrokovati oštećenja na endokrinom sistemu. Studije su povezale bisfenol A s rakom, bolestima srca, neplodnosti, i dijabetesom.

Sapun i voda

Kako biste oprali ruke, dezinficirali ih i osjećali se čisto poslušajte stručan savjet. Naime, većina stručnjaka preporučuje korištenje sapuna i vode.