REGION

Na pomolu promjena izbornih rezultata u Makedoniji?

Upravni sud uvažio tužbu Socijaldemokratskog saveza (SDSM)

Redakcija

21.12.2016

Novi postizborni razvoj događaja u Makedoniji mogao bi dovesti i do drugačijih izbornih rezultata, promjene u broju mandata partija i još dublje krize, a teško do stabilne vlasti.

Upravni sud u Makedoniji je većinom glasova uvažio tužbu Socijaldemokratskog saveza (SDSM) na odluku Državne izborne komisije (DIK) o glasanju na prevremenim parlamentarnim izborima 11. decembra i poništio glasanje na biračkom mjestu u općini Tearce u šestoj izbornoj jedinici.

U presudi je navedeno da je Komisija donijela nezakonito rješenje o prigovoru SDSM-a, jer je jedan član Komisije napustio sjednicu prije glasanja, te da je stoga tužba SDSM-a uvažena.

Sud je konstatirao i da u izbornom materijalu na glasačkom mjestu u Tearce nedostaje jedan obrazac, javljka Slobodna Evropa.

VMRO DPMNE je reagirala na ovakvu odluku Suda, ocijenjujući da su sudije koje su glasale o uvažavanju tužbe SDSM-a donijele protupravnu odluku, vođenu političkim motivima.

Član rukovodstva ove partije i vicepremijer Nikola Todorov istakao je da oni ostaju pri stavovima iz Proglasa kojeg je pročitao lider Nikola Gruevski u subotu, prema kojem VMRO DPMNE neće učestvovati u eventualnom preglasavanju i neće priznati rezultate.

Reagirao je i SDSM, navodeći da su građani 11. decembra izglasali promjene, bolji život, veće plate, vraćanje para kod građana i pravdu za sve.

- Preko 600.000 ljudi izjasnilo se da u politici više nema mjesta za Gruevskog, kriminalce i krađu izbora. Demokratski procesi su započeti i nema vraćanja - kaže se u saopćenju SDSM-a.

Procjene su da bi preglasavanje moglo da donese promjene u rezultatu s prošlonedjeljnih izbora, na kojim je, prema prvim podacima Državne izborne komisije, VMRO DPMNE osvojila 51 poslaničko mjesto, SDSM 49, a partije Albanaca ukupno 20.

Eksperti smatraju da bi to moglo izazvati još dublju krizu, a najmanje za očekivati je da će se dobiti nova stabilna vlada.