GLOBUS

Šokantan obrat: Osumnjičeni ubica iz Berlina živio je kod Srbina koji regrutuje za ISIS!?

Poginulo 12 osoba, a preko 50 povrijeđeno

(Al. Ti.)

21.12.2016

Njemački mediji, citirajući izvore iz policije, navode da je Tunižanin Anis A., osumnjičen da je vozio kamion iz Berlina, neko vrijeme živio kao podstanar kod Srbina Bobana S. koji je u to vrijeme regrutirao džihadiste u Dortmundu.

Boban S. je uhapšen u novembru, kada je i priznao da je pripadnik ISIS-a. Sűddeutcshe Zeitung navodi da se osumnjičeni kretao u krugovima salafističkog propovjednika Abu Waalae, koji je uhapšen zajedno sa Bobanom. Srpski je državljanin, prema tadašnjim tvrdnjama medija, bio zadužen da nove regrute 'uči arapski jezik i radikalne islamske norme', prenosi Jutarnji.

Abu Waala je pak u Njemačkoj propovijedao o tome kako treba otići u rat u Siriju, a smatra ga se najvišim predstavnikom ISIS-a u Njemačkoj.

Süddeutsche Zeitung također piše da je Anis A. u Njemačku ušao u julu 2015. godine gdje je i zatražio azil - prije toga je 2012. godine putovao u Italiju. Privremeni boravak mu je u Njemačkoj odobren 2016. godine, a policija je njegove dokumente navodno našla u dnu kabine kobnog kamiona.

Anis je bio poznat policiji kao potencijalno opasan čovjek povezan s radikalnim islamistima - u prošlosti je koristio barem 4 različita identiteta, a policija je o njemu izgubila trag u decembru ove godine.

Policija također smatra da postoji mogućnost da je Anis A. teže povrijeđen te ga traže i po bolnicama širom Njemačke.

Njemačka policija objavila je da ima "više od 500 tragova" koji bi im mogli pomoći da identificiraju muškarca koji se kamionom zaletio u štandove na božićnom sajmu u Berlinu te pritom ubio 12 i ranio 54 osobe, piše Guardian.

Ugledni magazin Spiegel objavio je da su istražitelji ispod vozačkog sjedala u kamionu pronašli lične dokumente mladog Tunižanina. Prema izvorima Spiegela, osumnjičeni je 1992. godine rođen u gradu Tataouine.