Rezimirali godinu na izmaku

BNP Zenica zadržao status bh. pozorišta sa najviše premijernih izvedbi

Objavljeno: 21. 12. 2016 - 14:53 Novosti » Kultura A A A Times Arial
BNP Zenica zadržao status bh. pozorišta sa najviše premijernih izvedbi
Detalj s današnje konferencije za medije (Foto: J. Hadžić)

Bosansko narodno pozorište Zenica rezmirialo je na danas održanoj pres konferenciji 2016. godinu, kazavši da se radi o jako uspješnoj godini sa zavidnim umjetničkim rezultatima.

Tokom dvanaest proteklih mjeseci, zeničko pozorište može se pohvaliti sa osam premijera, čime zadržava status bh. pozorišta sa najviše premijernih izvedbi, ali i sa najviše bh. tekstova izvedenih na teatarskoj sceni u BiH.

Svakako, nisu izostala ni priznanja za plodonosan rad i uspješno djelovanje, pa tako se ova teatarska kuća može pohvaliti sa čak devetnaest nagrada, od čega je devet nagrada za predstavu Mirjane Karanović ''Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali'', šest za predstavu Lajle Kaikčije ''Drang nach Westen (Prodor na Zapad)'' i četiri nagrade za predstavu Tanje Miletić-Oručević ''Sveto S ili Kako je arhivirana predstava Sveti Sava''.

Godina na izmaku u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je protekla i u znaku velikih internacionalnih festivala, ukupno dvadeset i četiri festivala.

XV festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2016. je ove godine proslavio svoj mali jubilej, zadržavajući status jedinog festivala nacionalne dramaturgije u BiH.

Pored Festivala bh. drame, drugu godinu za redom, u BNP-u je održan i Internacionacionalni festival edukativnog teatra, čime je u fokusu najmlađa pozorišna publika, za koju je u okviru četverodnevne manifestacije bio upriličen bogat i raznovrstan program.

Također, sedmi put za redom, BNP je bio koordinator Evropske manifestacije Noć teatra BiH, u kojoj je okupljen značajan broj teatara/teatarskih kuća i tom prilikom je upriličena cjelodnevna ali i cjelovečernja manifestacija gdje su teatri širom BiH otvorili svoja vrata i upriličili prigodan programski sadržaj.

Pored umjetničkih rezultata, u narednom periodu počinju radovi na dugo očekivanoj rekonstrukciji i obnovi zgrade BNP Zenica, a sve u cilju ljepšeg izgleda i funkcionalnijih rješenja koja će zaustaviti dalju devastaciju objekta.

Prva faza radova podrazumijevat će sanaciju fasade, uz parcijalnu rekonstrukciju oštećenih dijelova ravnog krova, najavili su iz zeničkog pozorišta.Autor: D. PAŠALIĆ
Preporučujemo vam