VIJESTI

NSRS sutra o budžetu za 2017.godinu i setu ekonomskih zakona

Posebna sjednica

Fena

21.12.2016

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o budžetu za 2017. godinu i setu ekonomskih zakona zakazana je za sutra.

Uoči tog skupštinskog zasjedanja najavljen je mirni protest članova granskih sindikata zbog smanjenja plaća prosvjeti, upravi, radnicima unutrašnjih poslova, pravosuđa i zdravstva.  

Osim o budžetu za narednu godinu, poslanici će razmatrati i Prijedlog Programa ekonomskih reformi RS-a za period 2017-2019, po hitnom postupku te Prijedlog zakona o bankama, izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo  RS-a, o porezu na dobit, te o prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, sve po hitnom postupku.

Na predloženom dnevnom redu je i Nacrt zakona o poreznom sistemu te odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS-a u narednoj godini, koje će biti veće od 600 miliona KM.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović za sutra, prije početka plenarne sjednice, sazvao je sjednicu Kolegijuma, na kojoj će se naći i prijedlog Vlade za dopunu dnevnog reda posebne sjednice. 

Vlada RS-a traži da se razmatraju izmjene i dopune zakona o plaćama korisnika budžeta te Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti (po hitnom postupku) i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja RS-a prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po Projektu bolnica/B u RS-u (FIN 31.526 BA).