KOŠARKA

BiH - Finska 95-72: Zmajevi protiv Španije u borbi za Mundobasket

Naša juniorska košarkaška reprezentacija borit će se za peto mjesto

N. K. - A. S.

21.12.2016

Juniorska košarkaška reprezentacija BiH, nakon četvrtfinalnog poraza od selekcije Francuske sa 75:61, danas će igrati protiv Finske u razigravanju za plasman od petog do osmog mjesta na Evropskom prvenstvu u turskom Samsunu.

Podsjetimo, izabranicima selektora Josipa Pandže preostala dva susreta su od velike važnosti jer će ekipa koja osvoji peto mjesto naredno godine izboriti plasman na Svjetskom prvenstvu U-19 u Kairu.

Bolja ekipa iz susreta BiH - Finska, koji se igra danas od 14.45 sati, sutra će za konačno peto mjesto igrati protiv pobjednika meča Španija - Rusija, dok će poraženi igrati za sedmo mjesto. 

Prijenos uživo po četvrtinama: 

1/4:  BiH - Finska 22:19

Prvo poluvrijeme: BiH - Finska 45:31

Na poluvremenu imamo 14 poena razlike. Naši momci su u drugoj četvrtini pokazali kvalitet. I u ovom dijelu susreta se istakao Džanan Musa, koji je do poluvremena već ubacio 16 poena. Ammar Gegić je ubacio devet, a Darko Talić - sedam. 

Očekujemo da bi naši momci trebalo rutinski privesti drugo poluvrijeme kraju i boriti se za peto mjesto koje direktno vodi na Svjetsko prvenstvo. Protivnik će biti španija, koja je deklasirala Rusiju sa 70:55. 

3/4: BiH - Finska 67:51

Naši momci su i u trećoj četvrtini doninirali na parketu. Musa je nastavio puniti koš Finaca, a samo u ovoj četvrtfini je postigao osam poena (trenutno je ubacio 24). Sjajni su i Gegić, Čampara, Marić... Samo nas čudo može udaljiti od meča sa Španijom za plasman na Mundobasket.     

Kraj: BiH - Finska 95:72
 
Bosna i Hercegovina će se boriti protiv Španije za peto mjesto na Evropskom juniorskom košarkaškom prvenstvu, koje se igra u Samsunu, u Turskoj (četvrtak 14.15 sati). Naši zlatni momci iz Litvanije, uspjeli su deklasiratri Finsku sa 95:72 i tako izboriti susret za peto mjesto, koje vodi na Mundobasket.
 
Džanan Musa je meč završio sa 28 poena. Gegić je postigao 16, Marić 14, Talić 13 poena.  
 
Čestitke, Zmajevi!!!