VIJESTI

Na plaće uposlenika u Agenciji za bankarstvo otišlo 66 posto od ukupnog budžeta!

Odlazeći direktor Zlatko Barš na tepetu poslanika

A.Nu./A. Du.

21.12.2016

13.34 Poslanici su odbili izvještaj Agencije za bankarstvo FBiH za prošlu godinu. Tek sedam poslanika je glasalo za.

Odlazeći direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš predstavio je izvještaj o radu ove agenciej za prošlu godinu. Poslanici ga međutim nisu štedjeli kritika.

Tako je šef Kluba SBB-a Nasir Beganović ustanovio da se Agencija nije miješala u svoj posao, a posebno kada je riječ o problemima građana zaduženih u švicarskim Francima. On je rekao da se stekao dojam da je Agencija s Baršom na čelu radila za bankarski lobi.

Poslanica SDP-a Jasmina Zubić ustanovila je da je na plaće zaposlenika ove agencije u prošloj godini otišlo čak 66 posto od ukupnog budžeta, dakle više od šest miliona od budžeta koji iznosi 11 miliona KM.

- Ne mogu se složiti da „Švicarci“ nisu vaš problem. Postoje dokazi da jesu, a o tome govore i ombudsmeni. Trebali ste se aktivirati i spasiti ove ljude od samoubistava. Imali ste dovoljno vremena da im pomognete – kazala je Zubić.

Barš je u odgovorima, između ostalog, rekao da osnovni iznos njegove plaće iznosi 6.500 KM.

Poslanik SBB-a Munib Jusufović javno je apelovao da budući menadžment Agenciej treba imati drugačiji pristup.

- Da imaju barem malo patriotizma da pomogne onome što je ostalo do domaćih finansijskih institucija. Ima se utisak da je ova Agencija bila u funkciji stranog kapitala. Svojim nečinjenjem ojadila je desetine građana – kazao je on.

12.58 Na nerad i propuste Nadzornog odbora PIO/MIO ukazao je šef Kluba SBB-a Nasir Beganović. O manjkavostima i neradu ovog Odbora ukazano je i u odluci koja se odnosi na Izvještaj o radu Nadzornog odbora PIO/MIO, u kojoj su naveli protivljenje za usvajanje istog.  Za ovu odluku opozicija je glasala protiv vlasti.

Zažmirili su poslanici DF-a i SDP-a na sve navedeno u Odluci  iako je jasno ukazano da je Nadzorni odbor PIO/MIO prošloj godini održao svega četiri sjednice, donio devet odluka i 18 zaključaka. Također, iz Vlade FBiH u obrazloženju  Odluke ukazali su da već duži period postoji niz problema u radu Federalnog zavoda, na koje je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, na čijem čelu se nalazi ministar iz SBB-a Vesko Drljača, ukazivao, ali je Ndzorni odbor PIO/MIO propustio da poduzme bilo kakve aktivnosti. 

Glasosvima protiv Odluke Vlade, SDP-ovim i DF-ovim poslanicima prihvatljivo je i Kršenje Zakona o penzijskom i invlidskom osiguranju i Zakona o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja, a posebno neodržavanje fiskalnog balansa i stvaranje milionskih obaveza, bez poduzimanja ili predlaganja konkretnih aktivnosti koje bi unaprijedile ovo teško stanje i dubiozu.

Nisu se osvrnuli ni na navode Vlade da im je upitna i dodjela kredita i zajmova zaposlenicima Federalnog zavoda PIO/MIO, od sredstava koja za to nisu određene, i to u situaciji kada kasni isplata penzija, ali i činjenice da 250.000 penzionera prima najnižu penziju koja iznosi 326 KM, koliko je sredstava isplaćivano za topli obrok uposlenima. Pobunili se nisu ni na podatak o dodjeli stanova koji su kupovani prije rata od sredstava doprinosa za PIO/MIO zaposlenicima Zavoda. Riječ je o 900 stanova samo u posljednjem povratu od opština, a čijom bi se prodajom mogao ostvariti iznos kojim bi se koliko toliko ustabilio sistem isplate penzije, s obzirom da trenutni deficit Zavoda doseže broju od 220 miliona KM. 

No, ne čudi što su SDP-ovi ministri glasali protiv odluke, jer time žele da prekriju nerad Nadzornog odbora koji je imenovan dok su bili oni u vlasti, pa im tako i ne smeta što je za taj period rada ovog tijela Zavoda, ukazano i na nepravilnosti u upravljanju imovinom kao i na nepoštivanje Plana kapitalnih ulaganja, a na šta ej ukazao i Ured za reviziju institucija FBiH. 

11:43 Faruk Ćupina, poslanik SBB-a, stava je da Predstavnički dom Parlamenta FBiH ne treba prihvatiti Izvještaj o radu Nadzornog odbora Zavoda PIO/MIO FBiH za 2014. i 2015. godinu.

Ćupina je stava da je ovakav Izvještaj neprihvatljiv, s obzirom da se Zavod godinama nalazi u deficitu.

- Neprihvatljivo je da topli obrok zaposlenih u Zavodu iznosi 326 KM, kolika je i najniža penzija u Federaciji BiH. Također, navedeno je u Izvještaju i da je za stambene kredite zaposlenih izdvojeno 493.000 KM, što je nedopustivo - kazao je Ćupina.

Ovaj Izvještaj je neprihvatljiv i za Dennisa Gratza, poslanika Naše stranke, koji je također ukazao na nerad Nadzornog odbora PIO/MIO, te podržao poslanika SBB-a koji je ukazao na rastrošnost u Zavodu.

11.05 Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH počeo je danas sjednicu na čijem je najavljenom dnevnom redu nekoliko izvještaja o ovogodišnjem radu federalnih institucija - Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH, Nadzornog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Agencije za bankarstvo FBiH, Federalnog zavoda za zapošljavanje, kao i komisija za koncesije FBiH i vrijednosne papire FBiH.

Prema najavi, pred poslanicima će također biti izvještaji o poslovanju privrednih društava iz oblasti rudarstva u FBiH za 2015. godinu - rudnika u sastavu Koncerna EPBiH i RMU Banovići d.d. Banovići i dioničarskog društva BH Telecom.

Informacija o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u FBiH za period novembar 2015. -  juni 2016. godine također je u najavljenom dnevnom redu.

Postoji mogućnost da će po okončanju ove sjednice početi još jedna, za koju je planirano razmatranje predloženog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom te izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Krivičnog zakona FBiH, Zakona o Fondu za zaštitu okoliša FBiH i Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Planirani su i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima te Nacrt zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja.