DIJASPORA

KSZ HANAU Tradicija koja se prenosi s generacija na generaciju

Druženje naših ljudi u Njemačkoj

Bato Šišić

21.12.2016

Već više od 20 godina u njemačkom gradu Hanau postoji i uspješno radi Kulturno sportska zajednica BiH. Kroz tu zajednicu prošli su mnogi Bosanci i Hercegovci, jedni su uz nju starili, a drugi su se sa njom rađali. Zbog toga se i tradicija i postojanje te zajednice prenosi sa koljena na koljeno, sa generacije na generaciju.

- Oduvijek nam je želja bila da se naša KSZ ne ugasi, pa tako pri njoj imamo dosta sekcija koje privlače omladinu i djecu, a prije svega tu mislim na folklorne sekcije koje vodi Suanita Muhić. Tu je naš fudbalski klub koji se uspješno takmiči u ligi grada Hanau-a. Imamo jako mnogo aktivnih članova, ali i onih koji su uz nas i koji nas podržavaju. Imamo odličnu saradnju sa klubovima i zajednicama iz susjednih gradova Frankfurt, Offenbach, Mannheim... Dva do tri puta godišnje organizujemo naša druženja uz poznata imena bh. estrade, tako da je i to jedan vid finansiranja kluba, ali isto tako održavanje pomažu i sponzori. Mi smo prije par mjeseci preselili u nove prostorije koje smo morali upotpunosti renovirati, ali i to je sada iza nas. A ispred nas su nove obaveze i planovi za 2017. godinu - rekla nam je predsjednica kluba Elvira Muminović.

elvira-muminovic-i-aldino

Elvira Muminović i Al Dino

Počasni gost njihovog posljednjeg druženja u 2016. godini bio je i generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić čiji se mandat bliži kraju.

- Protekle godine bile su turbulentne, ali se dosta toga i uspješno odradilo. Oduvjek sam bio za to da se moraju održavati dobri odnosi sa klubovima i zajednicama, a zajednica BiH iz Hanaua je primjer dobrog, zajedničkog i uspješnog rada - rekao je Šaldić.

U muzičkom dijelu programa nastupio je popularni Al Dino i njegova koleginica, nekadašnja ucesnica Zvezda Granda Naida Bešlagić iz Visokog.

Predstavili su se i najmlađi članovi KSZ BiH Hanau, prvo polaznici škole na bosanskom jeziku sa učiteljicom Ćamkom Ćanić, pa onda i najmlađi članovi folklorne sekcije.

Jedan od starijih članova zajednice Sead Talić bio je sretan što je na jednom mjestu  mogao da vidi sve generacije jer, kako nam reće, KSZ BiH Hanau ostaje i dalje da živi, radi i postoji u rukama generacija koje tek dolaze.