GLOBUS

Tragedija u Sibiru: Zamijenili losion za kupanje s votkom i umrlo 57 osoba

Proglašeno vanredno stanje u gradu

(A. S.)

20.12.2016

U sibirskom gradu Irkutsku najmanje 57 osoba preminulo je od trovanja alkoholom, a utvrđeno je da su svi pili losion za kupanje, saopćio je lokalni državni tužilac Stanislav Zubovski.

Zbog te tragedije u gradu je proglašeno vanredno stanje, a federalna policija je pokrenula istragu i uhapsila više osoba za koje se sumnja da su umiješane u prodaju losiona, prenio je AP.

Utvrđeno je da je uzrok trovanja metanol koji se nalazio u losionu od gloga, a postoji bojazan da broj žrtava nije konačan, jer se prema posljednjim podacima na liječenju nalazi još 40 osoba.

Prvi pacijenti u bolnice su počeli da dolaze u nedjelju i od tada raste broj umrlih, a zdravstvenim službama stalno se javljaju novi pacijenti, koji tvrde da su mislili da piju votku.

Na bocama u kojima je bio losion nalazi se upozorenje da služi samo za spoljnu upotrebu, a pretpostavlja se da su ga stanovnici Irkutska ipak pili zbog toga što na etiketama piše da proizvod sadrži etil, a ne metil alkohol.

Povodom tragedije u Irkutsku premijer Dmitrij Medvedev rekao je na sjednici vlade da je to što se desilo velika sramota za zemlju i da tome konačno treba stati na put.

Devet osoba privedeno je zbog sumnje da su prodavali losion za kupanje koji sadrži metanol, izjavila je portparol ruskog istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

- Privedeni su pojedinci i njihovi zaposleni, a losion se prodavao i na pijacama - rekla je ona i dodala da se razmatraju mjere za osumnjičene i prije početka suđenja.

Prema njenim riječima, losion za kupanje je na tržište dolazio bez ikakve dokumentacije, a prodavan je kao alkoholno piće.