AUTO-MOTO

TEST: Ford Focus MCA ST3

Porodični sportaš

M. T.

20.12.2016

Bez uvrede, ali rijetke su žene koje često obraćaju pažnju na automobile. Jednostavno, nemaju onaj neki prekidač u mozgu koji automatski pojača cirkulaciju krvi kada se nađu u blizini nečeg pažnje vrijednog, osim ako to po šablonu nije nešto što spada u red luksuznih automobila.

No, ono što im ubrza krvotok, obično zaista vrijedi toga, a upravo bi se ta konstatacija mogla odnositi na ovaj automobil, ali ne zbog luksuza, već zbog moći.

Ford Focus ST, još u žutoj boji, stvoren je da ga se primjećuje, no, njegov izgled, mada hvale vrijedan, samo je mala značajka koja ga čini pravim osvježenjem na tržištu. Ono najbolje krije se pod haubom, u upravljačkom sistemu i podvozju, i to je ono što će privući pažnju čak i polumrtvog čovjeka, a kamoli supruge spremne da se tokom test vožnje otima za njega.

Rika motora

Odmah ćemo preći na najvažnije. Focus ST po prvi put pokreće turbodizelski motor, u ovom slučaju ojačani 2,0-litarski sa snagom od 185 KS. Mada će ljubitelji benzinaca sigurno naći argumente za negodovanje, ovaj agregat ostavlja bez teksta. Na papiru, brojka od 185 KS u današnje vrijeme realno ne izgleda mnogo, no, s fantastičnih 400 Nm obrtnog momenta, Focus s ovim motorom ima nastup koji će probuditi sva vozačeva čula i uz uhu ugodnu riku mašinerije pod haubom, u beskonačnom ubrzanju ga zakovati za superudobna školjkasta sportska Recaro sjedišta.

Do brzine od 100 km/h Focus ST dolazi za 8,1 sekundi, a maksimalna mu je 218. Mada izvanredni, ovi podaci, svakako, nisu za Ginisa i niži su od onih koje ima benzinska verzija s 250 KS, no, kada čovjek osjeti zadovoljstvo vožnje u njemu, brojke uopšte nisu važne, već samo negodovanje što ga u gradskoj vožnji ne može “stisnuti” do kraja.

Zapravo, i ne bi trebale biti, jer Focus ST nije baš izrazito sportski model, već su ga inženjeri sportskog odjela Forda samo dodatno približili verziji RS, u nastojanju da konkuriraju Golfu GTD. Iako su mu doradili ovjes, servo upravljanje, prenos snage na prednje točkove i sistem za upravljivost i stabilnost pri naglim promjenama pravca, rekalibrirali ESP sistem, te ojačali amortizere, ovo je još uvijek porodični model koji odlično služi svakodnevnim, a ne samo adrenalinskim potrebama, čemu u prilog ide to da troši kao i svaki drugi dizelaš slične snage (u praksi oko 7,5 litara). No, i dalje spada u najatraktivnije predstavnike “hot hatch” segmenta.

Završna obrada

Govoreći o izgledu, sportska izvedba ultrapopularnog Fordovog kompakta u najnovijoj verziji dobila je nove branike, poklopac motora, uže i manje stražnje svjetlosne jedinice, svjetla za maglu i nove 18-inčne felge. Šlag na sportski izgled daju mu oznake ST i centralno postavljene dvostruke cijevi ispušnog sistema. Onako, da se zna šta je u pitanju.

Od ostalog, već smo spomenuli izvanredna kožna Recaro sjedišta s grijanjem i električnim podešavanjem. Dorade u ovoj verziji obuhvatile su upravljač u koži, koji je debeo i “podrezan” s donje strane, centralnu konzolu i kontrole klima-uređaja. Mada nema nekih već uobičajenih dodataka za nove modele, poput ekrana osjetljivog na dodir ili tempomata, može se reći da je unutrašnjost vrlo dobro dizajnirana, a, osim što izgleda dobro, diči se odličnom završnom obradom – pedantna je i vrlo čvrsta s dobrim odabirom korištenih materijala. Svaki detalj asocira na kvalitet i dugotrajnost, što je, uostalom, i odlika Fordovih modela.

I na kraju, cijena. Nešto više od 45.000 KM sasvim je prihvatljiva suma za ovaj automobil. Onome ko ih ima i ko ih je voljan dati za automobil, isplatit će se pri prvom jačem stisku pedale gasa. Vjerujte da je tako.

 

Salon na Šipu

Ford je ponovo na našem tržištu zaslugom kompanije Grand Automotive, njegovog ovlaštenog partnera za BiH, koja je u Sarajevu otvorila prvi salom s amblemom plavog ovala od propadanja F-Autocentra. Salon se nalazi na Šipu, na mjestu starog Škodinog salona i još uvijek je u fazi opremanja kako bi zadovoljio najviše Fordove standarde.

 

Lična karta

DIMENZIJE

D/Š/V 4.362/1.823/1.469

Prtljažnik 363 l

Gume 235/40 R18

MOTOR I MJENJAČ

Zapremina 1.998 ccm

Snaga 185 KS

Moment 400 Nm

Mjenjač ručni, 6 brzina

NA CESTI

Maks. brzina 218 km/h

Ubrzanje 0-100 8,1 s

Prosječna potrošnja (grad/otv/komb): 5,0/3,8/4,2

OPREMA

Paket ST2 (standardna oprema): Prednji i bočni zračni jastuci za vozača i suvozača i zavjese, dvozonski automatski klima uređaj, ABS, EBA, EBL, ESP, pomoć pri kretanju uzbrdo, Recaro sportska kožna sjedišta s grijanjem, grijači vjetrobrana i mlaznica za pranje, alarm, dvostruko daljinsko centralno zaključavanje (dva preklopna ključa), kodirani ključ, elektropodizači prednjih i zadnjih prozora (prednji sa spuštanjem i podizanjem na jedan dodir), automatsko zatvaranje prozora, automatski farovi sa “follow me home” funkcijom, prednja svetla za maglu, kišni senzor brisača, retrovizor s funkcijom, kožom obloženi servo volan podesiv po visini i dubini, kožom obložena ručica mjenjača, putni računar (uključuje i “Ecomode”, centralni displej dot matrix, elektropomični, grijani retrovizori u boji vozila, sjedište vozača podesivo u četiri smjera, a za suvozača u 2 pravca, radio/CD/mp3, USB, 3,5-inčni displej, 6 zvučnika, komande na volanu, centralna konzola sa kliznim naslonom za ruku, dva držača za čaše sa pokrivačem, 18-inčne aluminijumske felge s gumama 235/40 R18, komplet sportskih ST branika i spojlera

Paket ST3: Biksenonski farovi, LED dnevna i zadnja svjetla, ST zadnje sjedište (djeljivo 60-40), zatamnjena zadnja stakla, umikatni zadnji ST spojler, paket za pušače.

CIJENA

45.890 KM