REGION

Ustavni sud oduzeo Mesiću sva prava koja je imao kao bivši predsjednik: Na djelu je revitaliziranje fašizma

Nije prihvaćen prijedlog bivšeg hrvatskog predsjednika

Autor:(Am. K.)

20.12.2016

"Ustavni sud nije prihvatio prijedlog Stjepana Mesića za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti", stoji u presudi Ustavnog suda koja je objavljena na njihovoj službenoj stranici, a prenosi Index.hr.

Stupanjem na snagu osporenog Zakona, 31. maja 2016., predlagatelju, kao bivšem predsjedniku Republike Hrvatske, ukinuto je pravo na ured kao posebno pravo vezano uz nastavak njegovog javnog djelovanja na teret državnog proračuna Republike Hrvatske, tumačenje je Ustavnog suda.

Ustavni sud, dao je za pravo Mesiću u dijelu  prigovora o izostanku primjerenog prijelaznog razdoblja prilagodbe nakon stupanja na snagu osporenog Zakona. Sud smatra da se moralo ostaviti vremena za dovršenje započetih poslova Ureda predsjednika i uređenje daljnjeg radnopravnog statusa djelatnika tog Ureda. No taj prigovor niej relevantan za osporavanje cijelog Zakona.

Mesić izgubio pravo na ured

Stjepan Mesić i dalje se koristi uredom u Grškovićevoj ulici u Zagrebu iako je prije četiri mjeseca, izmjenama Zakona o pravima bivših predsjednika  izgubio pravo na taj ured. Mesić je ustavnom tužbom osporavao valjanost zakonskih izmjena, a poziv Državnoga ureda za upravljanje državnom imovinom o primopredaji ureda još nije zaprimio.

 "Odluka Ustavnog suda kojom se oglušio na moj prigovor zbog retroaktivnog primjenjivanja zakona u vezi s mojim korištenjem Ureda bivšeg Predsjednika, nije nikakvo iznenađenje. Ona pokazuje – na žalost – koliko je Republika Hrvatska još uvijek udaljena od toga da bude pravna država. Shvatit će to kako građani Republike Hrvatske, tako i međunarodna zajednica", stoji u prvoj Mesićevoj reakciji nakon odluke Ustavnog suda.

Pobjeda revizionista

Odluka je nedvojbeno pobjeda ne samo aktualne vlasti, odnosno vodeće stranke vladajuće koalicije, tvrdi Mesić i dodaje da je to pobjeda i onih koji uporno razgrađuju onu politiku koju je u smislu normalizacije i stabilizacije cijele regije, vodio puno jedno desetljeće.

Pobjeda je to zagovornika i protagonista povijesnoga revizionizma, revitaliziranja fašizma i njegovih idejnih zasada, propovjednika mržnje i netolerancije, odnosno svih onih koji sve agresivnije trasiraju put koji Hrvatsku vodi u prošlost, i to u najtamnije razdoblje njezine prošlosti, tvrdi Mesić.

"Mada mi je oduzimanjem prava na korištenje Ureda bivšeg Predsjednika u znatnoj mjeri otežana aktivnost na javnoj sceni, želim naglasiti kako i dalje ostajem na raspolaganju svima u Hrvatskoj koji se bore za istinsku demokratizaciju, a protiv sve prisutnije fašizacije. Bit ću, dakle, i dalje prisutan na hrvatskoj, ali i na međunarodnoj sceni u onoj mjeri u kojoj se to bude od mene očekivalo. A onima koji stoje iza odluke Ustavnog suda i prethodne odluke Vlade RH sa zadovoljstvom prepuštam zgradu u Grškovićevoj ulici", stoji na kraju Mesićeve reakcije.