ZDRAVLJE U KUĆI

Ne ignorirajte: Što se dogodi ako nakon sedam dana ne promijenite posteljinu?

Veoma plodno tlo za razvoj gljivica i bakterija

Autor:(Mi. K.)

20.12.2016

Posteljinu bismo trebali mijenjati svakih sedam dana, ali to nije praksa koje se svi drže. Međutim, stručnjaci ističu kako je vrlo važno držati se ovog pravila, a razloge saznajte u nastavku teksta.

Postelja u koju liježete svaku večer puno je prljavija nego što mislite. U njoj se može naći gomila gljivica, bakterija, znoja, prljavštine, iscjetka sluzi iz grla, a  naročito kože, s obzirom na činjenicu da se prosječno s ljudskog tijela dnevno oljušti 10 grama te gozbe za grinje.

Sve navedeno u kombinaciji s oko 100 litara znoja koliko ga ljudski organizam godišnje proizvede i s ostacima hrane koju povremeno ili stalno grickamo u krevetu znači da je postelja veoma plodno tlo za razvoj gljivica i bakterija. 

Grinje su bezopasne, ali proizvode izmet koji sadrži alergene, a oni izazivaju svrbež očiju, rinitis i astmu. Dakle, neredovno pranje posteljine ne znači samo da prljavu postelju, nego to može biti i vrlo opasno za zdravlje, upozorava doktorica Lisa Ackerley na svom blogu The Hygiene Doctor. Bakterije i gljivice koje žive u posteljini znače, na primjer, da vrlo lako od partnera možemo dobiti gljivičnu infekciju stopala, poznatu i kao atletsko stopalo.

- Pomislite na stvari koje radimo u krevetu. Osim što u njemu spavamo, nekima služi i kao ured, kao mjesto na kojemu ispijaju čaj ili kavu, kao stol za ručanje, a u mnoge krevete vlasnici često puštaju svoje dlakave kućne ljubimce. Ovisno o tome za što upotrebljavate postelju i koliko ste čisti kada idete na spavanje (i naravno, nosite li pritom pidžamu), mjesto na kojemu biste se trebali odmoriti može biti vrlo prljavo i škoditi vašem zdravlju - kaže dr. Ackerley te daje savjete kako postelju održavati čistom.

1. Redovno usisavajte pod oko kreveta, perite posteljinu na visokim temperaturama, po mogućnosti svakih sedam dana, a ako niste u mogućnosti, onda svake dvije sedmice te redovno perite pidžamu, što znači svaka tri dana. Najprije se treba riješiti prašine. Usisajte sobu oko i ispod kreveta, usisajte i madrac na kojemu spavate, a poplun i jastuke operite dvaput godišnje ili ih hemijski očistite. Posteljinu perite na 60 stepeni Celzija, a bijelu pamučnu posteljinu i na 90 stepeni.

2. Ako je moguće istuširajte se prije odlaska na spavanje i svakako operite ruke. Na noćnom ormariću držite vlažne maramice, a ako imate psa ili mačku kojima dopuštate da legnu pored vas u krevet, stavite posebnu dekicu za njih i operite je svakih sedam dana, a možete i češće. Posteljinu treba oprati i češće ukoliko je neko od ukućana bolestan pa više vremena provodi u krevetu. 

Jedna britanska kompanija napravila je istraživanje na 2.000 ljudi o tome koliko često mijenjaju posteljinu, a rezultati su pokazali da svaki peti ispitanik ne mijenja plahte ni svaki mjesec.

Isto istraživanje pokazalo je i da su, kada je o higijeni spavaće sobe riječ, žene puno nemarnije od muškaraca te da ih više od polovine ne mijenja posteljinu svakih sedam dana, a 12 posto ih to čini jednom mjesečno. U istoj anketi se pokazalo da oko 40 posto muškaraca koji žive sami mijenja plahte jednom sedmično, a osam posto ih to čini i češće.

Dakle, promjenu plahta treba prilagoditi vlastitim životnim navikama i obrascima spavanja, a dr. Ackerley upozorava da promjena posteljine nije samo pitanje higijene, već i da može utjecati na zdravstvene rizike te pogodovati razvoju brojnih bolesti., piše Hina.