Zajednički neprofitni program udruženja MS Community BiH i Microsoft BH

MS Skills Center, mjesto stvaranja budućih IT stručnjaka

Objavljeno: 20. 12. 2016 - 10:29 Novosti » Promo A A A Times Arial
MS Skills Center, mjesto stvaranja budućih IT stručnjaka
(Foto: MS Skills Center)

Postoji veliki broj projekata koji se bave obučavanjem i specijalizacijom u određenim oblastima. Međutim, rijetki su oni koji su fokusirani na obuku u oblastima koji ljude direktno čine konkurentnim  kandidatima za potrebe tržišta.

Jedan od takvih je MS Skills Center, zajednički neprofitni program udruženja MS Community BiH i Microsoft BH, koji obučava kandidate za praktični rad u informatičkim tehnologijama.

Projekt je sa radom započeo 2015. godine sa ciljem da se namjenski osposobe, za rad na IT tržištu, studenti sa završnih godina fakulteta i nezaposleni evidentirani u Službi za zapošljavanje. Ideja za realizaciju ovog projekta je dijelom nastala kao posljedica činjenice da na tržištu postoji velika potražnja za IT stručnjacima, ali i relativno mala ponuda kompetentnih osoba u zemlji u kojoj je nezaposlenost jedan od primarnih problema.

Polaznici pomno osmišljenih treninga, po zvaničnom Microsoft programu za IT profesionalce, se podučavaju u svim trenutno aktuelnim oblastima kao što su virtualna okruženja, cloud sistemi i razvoji softvera.

Predavanja se isporučuju od strane certificiranih stručnjaka sa predavačkim i praktičnim iskustvom. Tokom trajanja predavanja traži se i samostalni aktivni rad polaznika kako bi se što bolje stekle praktične vještine.

Damir Dizdarević, jedan od tvoraca MS Skills Centra i predsjednik udruženja MS Community BiH rekao je nešto više o projektu.

- Ovaj projekat nastao je iz želje da, sa jedne strane, IT kompanijama u BiH ponudimo kadar koji je spreman i kvalifikovan da se odmah uključi u rad, a sa druge strane da mladima omogućimo da svoje znanje iz oblasti IT unaprijede i što bolje prodaju na tržištu. Činjenica je da je IT jedna od najbrže rastućih grana industrije globalno i u tom kontekstu i IT kompanijama u BIH nedostaje kadrova. Vjerujemo da će i u narednim godinama ovaj projekat dati vidljive rezultate, kao i do sada - kazao je Dizdarević.

ms-skills-center-vizual

(Foto: MS Skills Center)

Kako bi se osoba kvalificirala za pohađanje kursa treba posjedovati određeno predznanje iz oblasti IT tehnologija. Nezaposlene osobe preporuku za pohađanje MS Skills Centra dobivaju od savjetodavca iz nadležne službe za zapošljavanje, a studenti odgovarajuće informacije mogu pronaći na fakultetima gdje se kursevi održavaju.

Kursevi se održava na univerzitetskim lokacijama u Sarajevu, Mostaru i u Banjoj Luci.

O uspješnosti realizacije dovoljno govori podatak da su od 2015. godine do sada održana 34 treninga sa ukupno 1788 kandidata.  Značajan je podatak da je, zahvaljujući upravo ovom projektu, 57 osoba sa liste Službe za zapošljavanje zaposleno u struci.

Posao MS Skills Centra se ne završava sa završetkom obuke. Certificirani kandidati imaju pomoć Centra u zapošljavanju na za njih pogodne pozicije, tako da se time zaokružuje proces edukacije i zapošljavanja sa konkretnim rezultatima.

Naredni period u kojem će svi zainteresovani imati priliku da se prijave na edukaciju MS Skills Centra je prva polovina januara 2017. godine, a svi podaci su dostupni su na web adresi: www.skillscenter.ba.Autor: Redakcija
Preporučujemo vam