VIJESTI

Vice konzul Republike Turske u BiH posjetio općinu Jablanica

Istaknuta dobra saradnja

Fena

19.12.2016

Bilal Kose, Vice konzul Republike Turske u BiH, zajedno sa jednim od potencijalnih investitora, posjetio je danas općinu Jablanica, gdje se sastali sa Salemom Dedićem, načelnikom te općine i njegovim pomoćnicima.

Na sastanku se razgovaralo za eventualna ulaganja na području općine Jablanica, kao i o nastavku saradnje sa Turskom razvojnom agencijom.

Salem Dedić, načelnik općine Jablanica, u izjavi za medije, izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je sastanak bio dosta precizan i konkretan.

- Stvari koje su interesovale grupaciju iz Turske, a koji imaju pogon u Vogošći su stvari koje su orijentisanje ka ulaganju u energetski sektor. Također smo se dogovorili da sa Turskom razvojnom agencijom za potencijalne investitore i ulaganja u općinu Jablanica, obavimo jedan konkretan razgovor, obzirom da je došlo do promjene rukovodstva i da je izabran novi direktor Turske razvojne agencije, TIK-a u BiH. Naravno, dotakli smo se i onoga što je za mene vrlo bitno, a to je saradnja sa našim prijateljskim općinama u Republici Turskoj, kao i nastavak saradnje sa pobratimskim gradom Bašiskele, sa kojim par zadnjih godina nismo imali nekih aktivnijih vidova saradnje, kao i sa općinom Lapseki - kazao je Dedić.

Dodao je kako su veoma interesantni projekti koje su kandidovali a koje planiraju realizovati u saradnji sa Republikom Turskom i bratskim općinama.

- U narednoj godini saradnje želimo početi realizovati te projekte, na način da naš gradski park i uređenje gradskog parka, kojeg želimo zvati "Park prijateljstva" naših općina i općina u Turskoj, zajednički dogovaramo i ulažemo, te da on bude u najboljoj funkciji i najboljem svjetlu, kako je i zamišljeno projektom, dodao je Dedić.

Istaknuo je kako ga u toj saradnji interesuje saradnja bratskih općina u Republici Turskoj, po pitanju ulaganja u buduću izgradnju Trga Alija Izetbegović.

- Usvojili smo regulacioni plan "Centar 1", i trenutno teče procedura prijavljivanja na javni oglas o odabiru idejnog rješenja i naravno da nas interesuju neka od ulaganja, odnosno grant sredstava Republike Turske i prijateljskih općina na tom platou. Vremenom, tokom razgovora, znati će se kada će to tačno biti, jer u ovom momentu ne znamo konačan izgled tog trga, a ono što je meni želja jeste da u najmanju ruku bude jedna prelijepa gradska fontana na tom lokalitetu, te da ona bude nešto što je, grant sredstva, ili pomoć naših prijateljskih općina. Drago mi je da je i Vice konzul izrazio zadovoljstvo našim pristupom, da na jednostavan način želimo da pozovemo investitore sa svih krajeva svijeta, a posebno iz prijateljske Republike Turske. Predočili smo im da sutra idemo sa oglasom o prodaji zemljišta na lokalitetu bivše fabrike "Amina". Naša je želja, da oni koji kupe taj lokalitet, na tome mjestu bude eventualno naša ranija priča, modne konfekcije "Amina" kao što je bila, ili neki od tig pogona, ali sve će se znati onog trena završe javni oglasi, i kada se kroz sve to, sagledaju oni koji su aplicirali i oni koji žele ulagati - istaknuo je Dedić.