GLOBUS

Šta se dešavalo tokom izbora u SAD: Četiri misterije na koje niko nema odgovor

Historija će pokazati istinu

M. D.

19.12.2016

Kada historičari budu posmatrali američke predsjedničke izbore održane ove godine, naći će barem pet velikih misterija.

Teoretičari zavjere na ovo su već upozorili, a CNN u opsežnom tekstu donosi pregled četiri najmisterioznijih stvari koje su se desile tokom burnih predsjedničkih izbora u SAD.

Mnogo toga je nejasno u pobjedi Donalda Trumpa, a ovo je četiri najčudnijih stvari koje su se desile.

Ko je u javnost pustio aferu "Access Hollywood" i povrat poreza Donalda Trumpa?

Tokom predizborne kampanje dvije stvari su se desile koje su objelodanile privatne stvari iz života Donalda Trumpa, koje su mogle itekako uticati na konačan rezultat izbora.

U javnosti su objavljeni njegovi snimci u aferi "Access Hollywood" u kojima Trump pogrdno priča o ženama. Druga afera se desila kada je New York Times objavio djelimičnu kopiju Trumpovog povrata poreza, preko koje je ustanovljeno da novi predsjednik Amerike ipak nije uredno plaćao porez, odnosno da je pronašao rupu u zakonu prema kojoj je uštedio milione dolara.

U oba slučaja Trump se morao izvinjavati, a obje objave naštetile su njegovoj predizbornoj kampanji.

Međutim, misterija je ko stoji iza objava povjerljivih dokumenata. To nikada nije otkriveno.

Da li su Rusi koordinirali svoje aktivnosti sa Trumpovom kampanjom?

Jedna od najintrigantnijih stvari vezanih za Trumpa i njegov izbor jeste navodna umiješanost Rusije.

CIA tvrdi da su ruski hakeri izvršili napad i ukrali e-mailove iz Demokratske stranke, koje su poprilično naštetili kampanji Hilary Clinton.

Čak je i aktuelni predsjednik SAD Barack Obama izjavio kako se vjeruje da iza napada i krađe e-mailova stoje ruske sigurnosne agencije.

Ulje na vatru dolio je sam Trump, koji je u julu javno pozvao Rusiju da "nađe 30.000 nestalih e-mailova Hilary Clinton". 

Međutim, to nije sve kada su u pitanju optužbe na račun Rusije. Pojedini zvaničnici SAD tvrde da su Rusi hakovali glasačke mašine tokom izbora, te pomogli Trumpu u pobjedi.

Zašto je James Comey objavio svoja pisma?

Direktor FBI James Comey objavio je 28. oktobra da FBI istražuje mailove pronađene na kompjuteru Hume Abedina, savjetnika Hilary Clinton.

U pismu objavljenom u javnosti, direktor FBI je napisao kako ta agencija provjerava mailove, a ta je objava nanijela vjerovatno nepopravljivu štetu za Clinton.

Trump je tokom kompletne kampanje svoju protivnicu nazivao "crooked Hilary" (pokvarena Hilary), pozivajući se upravo na pismo direktora FBI-a, te tvrdeći da je Clinton otkrivala povjerljive informacije.

Da stvar bude zanimljivija, pobrinuo se ponovo Comey, koji je napisao drugo pismo za javnost, dva dana uoči izbora, u kojima je potvrdio kako u mailovima nema ništa nelegalno, ali je šteta već bila napravljena.

CNN se pita zašto je Comey ovo uradio? Zašto on ili predsjednik Obama nisu pričali o umiješanosti Rusije tokom predizborne kampanje, nego su čekali kraj izbora da objave indicije da su ruski hakeri zaslužni za upad? Zašto?

Koliko je mržnja bila važan faktor među Trumpovim pristalicama?

Na ovo pitanje odgovor čeka vjerovatno kompletna planeta. Svi smo vidjeli da Trumpa podržavaju neonacisti, KKK, rasisti i slični, pa je pitanje da li imamo razloga za strah i više nego na mjestu.

Trump je tokom svoje predizborne kampanje koristio retoriku usmjerenu protiv imigranata, muslimana, žena, gejeva... Međutim, većina Trumpovih glasača ipak nije nacistički raspoložena, kaže analiza CNN-a.

Nakon što je izabran, Trump je spustio lopticu, pa više nema neodmjerenih i zapaljivih izjava, a ako je vjerovati CNN-u, dobar dio glasača koji su povjerenje dali Trumpu učinili su to ne što su rasisti i nacisti, već što im je dosadilo gledati manje, više iste predstavnike establišmenta u Bijeloj kući.