KULTURA

Potpisan protokol "Centra za kulturu" KS i udruženja koja se bave staranjem o osjetljivim društvenim kategorijama

U prostorijama Bosanskog kuturnog centra

Autor:(Mi. K.)

19.12.2016

U prostorijama Bosanskog kuturnog centra, danas je potpisan protokol o saradnji između JU "Centar za kulturu" Kantona Sarajevo, Pedagoškog fakulteta u Sarajevu te organizacija i udruženja koje se bave afirmacijom, socijalnom inkluzijom i staranjem o osjetljivim društvenim kategorijama: centar "Vladimir Nazor", Centar za slijepu i slabovidnu djecu, centar za slušnu i govornu rehabilitaciju te zavod "Mjedenica", udruženja "Dajte nam šansu", "Radost života", "Život sa Down sindromom" i  "Oaza".

Prvenstveni cilj ovog protokola je kolektivno angažovanje, afirmacija, koordinirano djelovanje u smislu edukacije, inkluzije, socijalizacije i afirmiranja  marginaliziranih društvenih kategorija, kojim šira društvena zajednica ne poklanja dovoljno pažnje.

20161219-100701

(Foto: Avaz)

Ovo je prvi i za sada jedini institucionalni pristup rješavanju nagomilanih problema ovih kategorija, ali i njihovih porodica, prijatelja i šire društvene zajednice, kojim se pokazuje socijalna i empatijska osjetljivost.

Potpisivanje protokola, svojim prisustvom i prigodnim obraćanjem je uveličao i dao na značaju Ministar kulture i sporta KS, gospodin Mirvad Kurić.