VIJESTI

Senadu Džananoviću, bivšem pripadniku Armije RBiH, određene mjere zabrane

Osumnjičen za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva

E. Ma.

19.12.2016

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora, Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva, te su prema osumnjičenom Senadu Džananoviću određene  mjere zabrane.

Inače, on je osumnjičen za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo ga sumnjiči da je na području naselja Alipašino Polje i drugih sarajevskih naselja, sa njemu poznatim osobama, nezakonito pretresao i hapsio civile srpske nacionalnosti, koje su potom zatvarali u improvizirani zatvor na području naselja Alipašino Polje i drugim objektima općine Novi Grad.

Njemu su određene mjere zabrane napuštanja boravišta, putovanja i sastajanja sa pojedinim osobama, svjedocima Tužilaštva BiH.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Džananovića, ratnog komandanta logora Stela i pripadnika specijalnih jedinica pod komandom Jusufa Juke Prazine, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u srijedu navečer.