GLOBUS

Ubijeno 57 novinara tokom 2016. godine

Tokom obavljanja svog posla

Redakcija

19.12.2016

U svijetu je 57 novinara ubijeno 2016. godine tokom obavljanja svog posla u odnosu na 67 koliko ih je stradalo 2015, posebno u ratom zahvaćenim zemljama.

To je godišnji bilans organizacije Reporteri bez granica (RSF)

Sirija je postala "pakao" 2016, i sa 19 ubijenih novinara vodi po broju nastradalih pripadnika te profesije u svijetu, sledi Afganistan, gdje je poginulo 10 novinara, Meksiko sa devet, Irak sedam i Jemen gdje je ubijeno pet novinara, navela je ova nevladina organizacija.

Pored toga ove godine je stradalo i devet blogera i osam saradnika medija, što znači ukupno 74 izvještača ubijenih "zbog obavljanja svoje misije informisanja", navodi RSF u svom godišnjem bilansu. 

Smanjenje broja nastradalih novinara ove godine u odnosu na prošlu objašnjava se time što sve više novinara bježi iz zemalja koje su postale suviše opasne kao što su Sirija, Irak, Lilbija, ali s druge strane su Jemen, Afganistan, Bangladeš i Burundi postali djelimično "crne rupe za informisanje gdje vlada nekažnjivost", navodi ova organizacija. 

Skoro svi novinari poginuli su u sopstvenim zemljama, osim njih četvoro koji su izgubili život dok su bili u nekoj stranoj zemlji. 

Sa 19 nastradalih novinara 2016. u odnosu na devet 2015. Sirija je postala zemlja sa najvećim brojem poginulih novinara na svijetu. 

Sa devet ubijenih novinara 2016. Meksiko ostaje zemlja sa najviše žrtava iz te profesije u Americi, navodi RSF i dodaje da je to također zemlja u miru u kojoj ima najviše žrtava među novinarima. 

Najmanje 780 novinara ubijeno je posljednjih deset godina zbog obavljanja svoje profesije, prema računici te nevladine organizacije.