LIFESTYLE

Stephen Hawking i NASA prave svemirski nano-brod! Je li ovo početak kolonizacije svemira?

Vrhunsko partnerstvo

Redakcija

19.12.2016

NASA je udružila snage sa Stephenom Hawkingom kako bi zajedno izgradili nano-svemirski brod koji bi mogao putovati jednom petinom brzine svjetlosti.

Ako uspiju, letjelica pod imenom ‘StarChip’ bi mogla doseći naš najbliži zvjezdani sistem Alphu Centauri za 20 godina, prenosi The Independent.

Stephen Hawking najavio je projekat "Breakthrough Starshot" još u aprilu, a pridružio mu se i tim naučnika s Korejskog instituta za nauku i tehnologiju, ali još je uvijek pitanje da li bi letjelica uspjela preživjeti ovaj dva desetljeća dugi put.

U tome bi trebala pomoći NASA. Njihovi naučnici tvrde kako bi visokoenergetsko svemirsko zračenje moglo prouzrokovati kvar na elektroniskim sistemima svemirskog broda puno prije nego što bi letjelica stigla na cilj.

NASA je ponudila neke prijedloge kako bi se izbjegao taj problem. Kao prvo, putanja leta bi se mogla prilagoditi tako da se izbjegnu područja visoke radijacije. Ali to bi moglo produžiti putovanje za više godina, što ne bi zaštitilo letjelicu od zračenja.

Drugi prijedlog je ugradnja dodatne zaštite oko elektronike. No to bi rezultiralo povećanjem težine i veličine letjelice, što bi opet smanjilo njenu brzinu.

Treći NASA-in prijedlog je ugradnja silicijskog čipa koji bi automatski popravljao samog sebe.

- Samoliječenje čipa postoji već puno, puno godina - izjavio je član NASA-e Jin-Woo Han.

Ipak, za sada se radi samo o teoretskom istraživanju.

- Najveće ograničenje s kojim se suočavamo ogromna je praznina između nas i drugih zvijezda - rekao je Hawking.

- Ali sada je možemo preći. Unutar jedne generacije moći ćemo lansirati svemirski brod prema Alpha Centauriu - zaključio je Hawking.