REGION

Plenković se izvinio zbog ploče u Jasenovcu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske

Fena

18.12.2016

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u nedjelju se izvinio svima koje vrijeđa postavljanje ploče u gradu Jasenovcu na kojoj stoji i ustaški pozdrav "Za dom spremni", ali i dodao kako je riječ o ploči postavljenoj za 11 poginulih hrvatskih branitelja,

Dodao je kako će upravo zbog toga biti i osnovana komisija čije će se preporuke pretočiti u propise, a u pogledu simbola totalitarnih režima.  

Plenković je bio gost emisije HTV-a "Nedjeljom u dva", u kojoj je tokom razgovora o toj temi, na primjedbu novinara da se kao hrvatski premijer još nije očitovao o spornoj ploči, rekao: "Onima koje to vrijeđa ja se ispričavam. Vrlo jasno, vrlo precizno".

Premijer je kazao i da je ploča postavljena u gradu Jasenovcu, kao spomen na 11 poginulih pripadnika HOS-a te da udruženje koje ju je postavila u svome grbu ima sporni napis.

Vlada će u pogledu sporne ploče, naglasio je, postupiti "isključivo temeljem zakona".

"Što se samog pozdrava tiče, on ima dvostruke konotacije. Ima jasne konotacije u Jasenovcu na ustaški režim i logor u Jasenovcu, koja može vrijeđati žrtve i njihove porodice i apsolutno dijelim taj stav i tu nemam nikakvih dilema. Međutim, isto tako, to je ploča postavljena poginulim hrvatskim braniteljima. Zbog toga sam i rekao da je to pitanje na koje ne možemo tako jednostavno odgovoriti", dodao je.