BIH

Govedarica: Vrijeme da strane sudije odu iz BiH

Predsjednik SDS-a

Srna

17.12.2016

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je nakon sjednice Predsjedništva ove stranke na Palama da će moći da komentariše tekst zakona o Ustavnom sudu BiH koji zajedno usaglašavaju SNSD i HDZ BiH, tek kada bude vidio o čemu je riječ, ali da smatra da je došlo vrijeme da strane sudije odu ukoliko BiH želi da bude član EU.

"Sudeći po izjavama lidera SNSD-a i HDZ-a BiH Milorada Dodika i Dragana Čoviću, to će biti neki novi tekst zakona koji u ovom momentu ne mogu da komentarišem. Ono što mogu da kažem jeste da je došlo vrijeme da strane sudije odu", rekao je Govedarica novinarima.

On je naveo da Dodik i Čović moraju da znaju da zakon koji uđe u proceduru može biti podržan isključivo po dejtonskom modalitetu, što znači da, ukoliko Bošnjaci ne žele takav zakon, onda "teško da će biti i usvojen".

"To je problem sa kojim će se susresti ne samo Dodik i Čović, nego i svi mi u Parlamentarnoj skupštini BiH", istakao je Govedarica.

Predsjednik SDS-a je podsjetio da je krajem prošle godine ustanovljena inicijativa da sve parlamentarne političke partije iz Republike Srpske formiraju radnu grupu koje će definisati zakon o Ustavnom sudu BiH.

"Zajedno smo pokrenuli inicijativu i podnijeli Parlamentarnoj skupštini BiH taj zakon, ali je on neslavno završio. Sada nam nije jasno zašto je Dodik izabrao za partnera HDZ BiH i Čovića, odnosno partnera koji dolazi iz Federacije BiH. Ipak ćemo sačekati da vidimo o čemu se radi", dodao je Govedarica.

On je istakao da je za SDS veoma bitna inicijativa za posebnu sjednicu Parlamentarne skupštine BiH o reformi pravosuđa koju je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić uputio Kolegijumu parlamenta BiH.

"O ovoj inicijativi SDS-a trebalo bi da bude razmatrano na sjednici 29. decembra", kaže Govedarica.

Govoreći o odnosima unutar Savjeta ministara, Govedarica je naveo da može da pretpostavi da je Dodiku "stalo da proba da izbaci SDS iz Savjeta ministara", što je, kako kaže, njegovo legitimno pravo, ali da za sada SNSD predstavlja samo opoziciju u parlamentu BiH.