SPORT

Musa za Avaz.ba: Pokazali smo da imamo pobjednički mentalitet (FOTO + VIDEO)

Najbolji košarkaš juniorke reprezentacije za naš portal

A. SOKOLOVIĆ

16.12.2016

Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je je u dramatičnom susretu nakon velikog preokreta i produžetka slavila nad selekcijom Izraela (103:102) u prvom kolu grupe C Evropskog prvenstva u turskom Samsunu.

U regularnom dijelu sureta rezultat je bio 90:90, da bi naši zlatni momci iz Litvanije u produžetku slavili pobjedu od 103:102.

Prvo poluvrijeme izabranici selektora Josipa Pandže gubili su sa čak 17 poena razlike (32:49), ali su u nastavku zabilježili prvu pobjedu na Eurobasketu i tako najavili ostvarenje cilja – plasman u narednu rungu takmičenja u Turskoj.

Najbolji pojedinac u redovima Zmajeva bio je Džanan Musa sa 24 poena, koji je upravo večeras, kada je sumirao utiske, dao intevju za naš portal Avaz.ba, u kojem se, između ostalog, još jednom osvrnuo na sjajno drugo poluvrijeme i briljantnu završnicu duelu sa Izraelom.

Džanane, kakav je bio osjećaj dobiti Izrael u dramatičnoj utakmici?

- Ovo je moja najdraža pobjeda. Nikad ne treba da se potcijeni mentalitet ove ekipe. Protiv Izraela smo pokazali da smo kao osobe dosta napredovali. U utakmici kada dosta stvari ne funkcioniše i kada brzo uđete u probleme s faulovima i tim pada, samo se mentalno jake ekipe vraćaju. Danas smo pokazali da imamo pobjednički mentalitet.

Šta ste dogovorili u svlačionici nakon -17 na poluvremenu?

- Dogovor je bio da idemo na sve ili ništa. Ipak, dosta više iskustva imamo od Izraela. Čak i u lošijem izdanju pokazali smo da smo dosta kvalitetniji. Sigurno ćemo se dizati iz utakmice u utakmicu i malo ozbiljnije ulaziti u naredne mečeve.

Da li ste vjerovali u čudo?

- Da. Čim smo se malo oporavili od svega na poluvremenu znao sam da ovaj tim može do pobjede. Jako teško je igrati kad rano dobijete tri faula i poveže vam se nekoliko grešaka. Ali, one se analiziraju i popravljaju. Imate dobre i loše dane. Bitno je pobjeđivati kad su oni loši.

musa-izrael

Musa: Na zemlji smo svi čvrsto, vidjeli smo da svako svakog može iznenaditi

Kao najbolji pojedinac susreta u najvažnijim trenucima susreta bio si pravi lider

-  Ja se ne bih u ovom trenutku izdvajao od mog tima. Koliko je mojih nekoliko poena napravilo razliku, isto tako su Sani, Amar i Sandro dali veoma bitne poene. Bilo je i grešaka. Izgubljene lopte se moraju reducirati, ali je to sve rezultat prve utakmice i Izraela kao nepoznanice. Mi smo tim i samo tako se pobjeđuje. Čast je biti s ovim momcima.

Šta je pokazala ova utakmica, možemo li biti hit Eurobasketa?

- Rano je o tome. Na zemlji smo svi čvrsto. Vidjeli smo da svako svakog može iznenaditi. Svi timovi su jako blizu po kvaliteti. Ovisno samo o tome ko ima kakav dan, pravi se razlika. Ovo su već veoma ozbiljni igrači. Tako da na nama je da budemo bolji i dajemo sve od sebe i sigurno rezultat neće izostati.

Vrijedi naglasiti da naredni meč naši momci igraju već sutra (subota) u 12 sati protiv Litvanije, koja je danas pobijedila Latviju 62:50.

Za sve oni koji su propustili današnju utakmicu protiv Izraela, na ovom linku YouTube kanala je mogu pogledati: