SPORT

Napustio je školu, praznio telefonske govornice, a danas je Mourinhova zvijer!

Život piše romane

Autor:(Am. K.)

16.12.2016

Priče fudbalera nekada su zaista bajkovite. Preko trnja do zvijezda - čuvena poslovica koja na najbolji mogući način opisuje priču igrača Manchester Uniteda Erika Bejlija (Eric Bailly) (22)

Zvuči nevjerovatno, ali momak iz Obale Slonovače, za kojeg je Žoze Murinjo (José Mourinho) izdvojio 40 miliona eura, do prije četiri godine nije odigrao profesionalnu utakmicu.

Njegova životna priča nije laka. Od malena je volio fudbal, porodica je bila toliko siromašna da nisu imali osnovna sredstva za život. Školovanje je prekinuo u 14. godini, a za džeparac je zarađivao tako što je između treninga praznio telefonske govornice.

bailly-45

José Mourinho i Eric Bailly

Igrao je za tim Abi Start i primjetili su ga skauti Juventusa. Ipak, čelnici “stare dame” nisu mogli sebi da priušte da mjesto igrača van Evropske unije popune momkom za kojeg niko nije čuo.

Bejli je sa 16 godina završio u Espanjolu, ali dvije godine nije mogao da igra jer nije imao potrebne papire.

Teško se privikao na život u Španiji, a veliku podršku imao je od Džona Džordana tadašnjeg cimera. Džordanovi roditelji su brinuli o Eriku kao da je njihov sin. Hranili su ga, davali mu novac, vodili kod ljekara i kupovali mu odjeću.

Brzo je uslijedio transfer u Viljareal (Villarreal) u kojem je Bejli poslije samo godinu skrenuo pažnju velikog Manchester Uniteda.

Poslije prvog razgovora sa Murinjom, nije mogao da vjeruje da je tako blizu prelaska u redove “crvenih đavola”. Bejlija ovih dana muči povreda, ali na početku sezone je pokazao da je igrač za velika djela. Kada nije išlo Unitedu on je vukao... Prešao je trnovit put ovaj mladić.

Žrtvovao je sve zbog fudbala i isplatilo mu se.