NOGOMET

FBI u sklopu istrage protiv vjerske grupe 'Nacija Islama' istraživao Muhameda Alija

Višestruki svjetski prvak u teškoj kategoriji

Redakcija

16.12.2016

Bokserski prvak Muhamed Ali je 1966. bio posmatran od strane FBI-ja u sklopu istrage te obavještajne službe protiv vjerske skupine "Nacija Islama".  

Višestruki svjetski prvak u teškoj kategoriji Muhamed Ali, koji nakon života provedenog u ringu i građanskom aktivizmu postao jedan od najpoznatijih ljudi na svijetu, umro je u junu u 74. godini.

FBI je deklasificaro 140 stranica dokumenata o Aliju iz 1966. godine, a objavio ih je New York Times u svom online izdanju u četvrtak navečer.

U dokumetnima u kojima se Alija naziva krsnim imenom Cassius Clay nalaze se i zahtjevi da se prati njegov razvod od supruge Sonje i istraži njegov govor u džamiji u Miamiju iste godine.

- Ured FBI-ja u Miamiju dobio je zahtjev da se prati razvod Cassiusa i Sonje Clay s posebnim naglaskom na moguću upletenost Nacije Islama u tu stvar - stoji u jednom dokumentu.

Nacija Islama osnovana je 1930. godine kao politički i vjerski pokret s ciljem jačanja prava afroamerikanaca u Sjedinjenim Državama. Organizaciju se često optuživalo za zalaganje za crnačku supremaciju i antisemitizam. Ali je bio povezan s organizacijom od 1964. godine. U to doba Nacija islama bila je pod istragom FBI-ja.

U drugom dokumentu te agencije analizira se Alijev govor u džamiji u Miamiju u kojem je govorio o nastojanju da mu se oduzme pojas svjetskog prvaka, za što je okrivio "bijelce", ali se i naglašava da on lično nije predmet istrage.

Bilo je to u doba kada je Ali odbio regrutaciju u američku vojsku u vrijeme rata u Vijetnamu, što će u konačnici dovesti do toga da mu se 1967. oduzme titula, koju je vratio u ringu 1974., u borbi protiv Georgea Foremana. 

FBI je bio kritiziran što je turbulentnih šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća pratio javne osobe, poput Martina Luthera Kinga i Johna Lennona.