GLOBUS

Ovo je neugodno i za gledati: Evropski lideri brutalno iskulirali britansku premijerku (VIDEO)

Na samitu Evropske unije

Redakcija

16.12.2016

Na samitu Evropske unije lideri država članica EU razgovarali su o Siriji, Ukrajini, sankcijama Rusiji, izmjenama sistema Schengena o registraciji ulazaka i izlaska iz EU, odnosima s NATO-om i migracijama, a nakon toga su se bez britanske premijerke Therese May  sastali na neformalnoj večeri posvećenoj Brexitu.

Na ovom sastanku lideri EU trebali su pronaći rješenje za blamažu koja je nastala nakon što su Holanđani na referendumu odbili ratifikaciju Sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom. Kako su taj sporazum već ratificirale sve ostale članice EU, a za stupanje na snagu treba ga ratificirati još samo Holandija, vlada te države došla je s prijedlogom kako ga ratificirati, a da istovremeno svom narodu pošalju poruku da su njihov glas s referenduma uzeli u obzir.

Premijer Mark Rutte priznao je da bi neuspjeh ratifikacije bio “poklon Rusiji” i pozvao da se svi lideri ujedine oko njegova kompromisnog prijedloga. 

Iako nisu htjeli previše raspravljati o Turskoj jer su prije dva dana upravo zbog te države na sastanku ministara propali pokušaji usvajanja zaključaka za proširenje, zbog austrijskog zahtjeva za zamrzavanje pristupnih pregovora, tu državu nisu mogli izbjeći jer se raspravljalo o migraciji. EU, pogotovo Njemačka, želi zadržati suradnju s Turskom jer je Recep Tayyip Erdoğan taj koji garantuje provedbu sporazuma kojim je i zaustavljen val izbjeglica koji ulaze u EU. Kako bi izašli u susret Erdoğanu, kojeg kritiziraju zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, lideri EU spomenuli su mogućnost održavanja posebnog summita s Turskom početkom sljedeće godine.

Iako je još prije više od mjesec dana predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk predložio mogućnost novih sankcija protiv Rusije zbog uloge u Alepu, u EU nema raspoloženja za to. Oni su samo osudili nasilje, tražili zaštitu civila i ostavili otvorenu mogućnost za poduzimanje “svih mogućih mjera”, ne spomenuvši izričito sankcije.

Neformalna večera o Brexitu šefova 27 država članica, bez sudjelovanja predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva, zamišljena je kao prilika za pripremanje EU na otvaranje postupka izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz članstva čim London notificira tu odluku. Premijerka May u Briseluu je ponovila da će do kraja marta predati notifikaciju.

Novinar BBC Daniel Sandford je prenio "atmosferu" sa samita, a na snimku se vidi kako se lideri članica EU međusobno pozdravljaju i diskutuju, dok Theresa May u nelagodi gleda oko sebe i traži sagovornika.